Старите приставки за Firefox скоро ще спрат да работят

0
26
Наличен е Mozilla Firefox за Windows 10 on ARM


След версия 57 на интернет браузъра Mozilla Firefox, така наречените legacy приставки ще спрат да работят.

В скорошен блог пост разработчикът от Mozilla Jorge Villalobos съобщава, че след наличието на Firefox версия 57 в Nightly канала, скоро ще бъдат спрени и старите приставки, въпреки това все още не е направено.

Той не дава срок точно кога ще се случи това, но казва, че ще е в „близките седмици“ и уточнява, че не може да се очаква поддръжка за тези приставки при тази версия (57) и следващите, които ще я последват. След тази версия ще се поддържат само новите приставки, базирани на WebExtensions API.

Направени са различни промени за съвместимост, които са имплементирани при addons.mozilla.org. Всички стари/legasy приставки ще бъдат обозначени със съвместимост за версия, не по-висока от 56.*, като това ще е краят на поддържането им.

Те ще могат да бъдат инсталирани с някои промени в Nightly, но са възможни различни проблеми и има вероятност да не работят, заради другите промени, които междувременно са имплементирани при Firefox.

В същото време на разработчиците също се забранява да качват legacy приставки с версии по-високи от 56. От друга страна, разработчиците, които вече са преминали на WebExtensions API, ще трябва да внимават с версиите, защото вече има изискване за минимална версия 56 или 57.

„Това може да доведе до по-трудно намиране на приставки от потребителите, които използват по-стари версии на Firefox и поради тази причина филтрите за съвместимост ще бъдат спрени по подразбиране“, казва Villalobos.

Освен това приставките, които са WebExtensions API-базирани най-вероятно ще се показват и по-нагоре в резултатите при търсене, което се прави с цел да се намалят случаите, при които потребителите могат да инсталират несъвместима приставка, която може да доведе до проблеми, обяснява още той.

Прочетете още:  Излезе финалната версия на Linux Kernel 5.6
0/5 (0 Reviews)