Steam Proton 4.1x за игра на Windows игри под Linux. Версия 4.11-4 е тук (обновена)

0
90
Proton Wine Steam Linux игри

Steam Proton е проект на Valve, който използва модифицирана версия на Wine за игране на Windows игри при Linux посредством новата им услуга Steam Play в Steam. Това означава, че потребителите ще могат с един клик да играят заглавията от официалния списък, без нуждата да се занимават да настройват Wine или DXVK.

Steam Proton

Тук ще ви запознаваме с новините около проекта Proton и новостите, които разработчиците на Proton постоянно предлагат на нашето внимание във версиите 4.1x.

Излезе Proton 4.11 с над 3300 подобрения (31.07.19)

От Valve обявиха новата поредна версия на Steam Proton 4.11, която е първа от тази серия и като такава носи изключително множество от промени.

Proton 4.11 използва за основа Wine 4.11, 154 кръпки от Proton 4.2 са ъпстриймнати и вече не са необходими и все повече се приближава до чистата версия на Wine.

Като една от големите новини при Steam Proton 4.11 е добавянето за пръв път на D9VK с версия 0.13f, което ще позволи подобряване при играенето на DirectX 9 игри, а включването му става с променливата PROTON_USE_D9VK в потребителските настройки.

Също така важно подобрение е съобщаването на честотата на опресняване на монитора към игрите, което ще реши някои проблеми, при които потребителите не можеха да използват пълните възможности от кадри в секунда.

Налична е експериментална поддръжка futex-базирани n-process synchronization primitives, наречена „fsync“, която ще намали натоварването върху процесора сравнено с esync. Засега тази функция изисква поддръжка от Linux ядрото.

Допълнително са налични поправки при джойстиците, сред които отстранен инпут лаг при някои заглавия, добавена е поддръжка за последните версии на OpenVR SDK, FAudio вече е сверсия 19.07, DXVK е актуализиран до версия 1.3, поправени са мрежовите проблеми при GameMaker игровите заглавия, налични са подобрения при управлението на прозорците и фокуса при курсора на мишката и още.

Повече можете да научите от официалния анонс.

Излезе Proton 4.11-2 с обновен DXVK, FAudio и различни поправки (08.08.19)

Налична е новата версия на Proton 4.11-2, която идва с важни подобрения.

Разработчиците са обърнали внимание на някои от по-важните проблеми, които възникнаха от излизането на версия 4.11 и пускат 4.11-2 като бърза поправка на миналото издание или така нареченият hotfix.

При новата версия 4.11-2 е добавено докладване за 60 FPS за нови монитори, които поддържат по-висока честота на опресняване и за стари игри, които изискват наличието на 60 херца, DXVK е обновен до версия 1.3.2, FAudio е обновен до версия 19.08.

Прочетете още:  Wine вече е с пълна поддръжка на PulseAudio

Сред поправките при игрите виждаме отстранено замръзване при въвеждане на текст при заглавията Earth Defense Force 5 и Earth Defense Force 4.1, при играта DARK и неин DLC куест са отстранени проблемите благодарение на актуализираната версия на енджина Wine-Mono до 4.9.2.

Официалния анонс можете да видите тук.

Излезе Proton 4.11-3 с поправки за FSync, актуализиран D9VK и още (27.09.10)

Разработчиците от Valve публикуваха поредното издание на Proton за игра на Windows игри под Linux.

Новото издание идва с много интересни подобрения като поддръжка за последните версии на Steamworks и OpenVR SDK, добавени са шрифтове за липсващите езици китайски, японски и корейски, D9VK е обновен до последната версия 0.20, която излезе вчера.

Налични са различни поправки за забиванията и сривовете на FSync, вградените игрови браузъри получават поправка, включително и играта Bloons TD 6, добавена е поддръжка за spin count за повишено бързодействие, която е изключена по подразбиране и може да се включи с променливата WINEFSYNC_SPINCOUNT=100.

Подобрена е поддръжката за много стари заглавия с виртуална реалност (VR), поправени са text input сривания при Unreal Engine 4 игрите, включително поправка в това отношение получават и игрите Mordhau и Deep Rock Galactic.

Налични са много важни подобрения при игровите контролери (джойстици). Сега вече игрите ще се опитат да достъпват игровите контролери директно, все едно са Xbox контролери. Това означава, че PlayStation 4 геймпадовете, геймпадовете за бойни игри, както и други геймпадове ще се държат по начина, по който се държат и под Windows.

Ако искате вашият джойстик да бъде третиран като Xbox контролер, можете да използвате мапинг функцията на Steam клиента. Ако контролерът не може да бъде достъпен директно поради проблеми с правата, то той ще бъде третиран като Xbox геймпад.

Излезе Proton 4.11-4 (14.09.19)

Valve публикуваха четвъртото малко издание от серията 4.11, което идва с интересни подобрения и поправки на проблеми.

Разработчиците са работили по поправянето на загубата на фокус и хващането на мишката в активния прозорец на игрите и в това направление са извършени редица подобрения. Играта Farming Simulator 19 вече може да бъде играна с Proton, след като с Wine това беше възможно още от излизането ѝ.

Подобрено е поведението на игровите контролери за PlayStation 4, както и игровите контролери, които са свързани към системата чрез Bluetooth. Поправени са графични проблеми при игрите A Hat in Time и Ultimate Marvel vs Capcom 3.

При Proton 4.11-4 също така DXVK е актуализиран до версия 1.3.4, FAudio до 19.09 и D9VK до 0.21-rc-p.

Пълния анонс можете да видите тук.

5/5 (3 Reviews)

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук