Steam вече е наличен като Flatpak. Ето как да го инсталираме при Ubuntu и други Linux дистрибуции

0
912
Steam Linux


Steam за Linux вече е наличен във Flatpak вариант, което позволява да бъде стартиран в далеч по-изолирана среда, намалявайки вероятността от проблеми.

Flatpak е система от следващо поколение за инсталиране на пакетите при Linux, която предоставя всичко необходимо за съответната програма, без да е необходимо да се инсталират други зависимости.

Освен това позволява и инсталирането на няколко еднакви приложения с различни версии. Това е възможно поради изолираната среда (sandbox), в която се стартират всички Flatpak приложения.

И ето, че системата, която има потенциала да направи революция при Linux набира все повече скорост. Все повече и повече Linux дистрибуции добавят Flatpak поддръжка и все повече приложения стават налични и в новия формат, сред които са Skype, Telegram, Spotify и пр.

Сега е направена още една голяма стъпка, след като и Steam стана достъпен във Flatpak вариант посредством [url=http://flathub.org“ target=“_blank“ rel=“noopener]Flathub[/url], както отбелязва и Alexander Wilms в тази тема.

За да инсталирате Steam във Flatpak вариант при Ubuntu и Ubuntu базираните дистрибуции, първо трябва да добавите официалния Flatpak PPA:

sudo add-apt-repository ppa:alexlarsson/flatpak

След това трябва да ъпдейтнете и да инсталирате Flatpak или да го реинсталирате към по-нова версия, ако вече го имате:

sudo apt update && sudo apt install flatpak xdg-desktop-portal

Сега трябва да се добави Flathub хранилището с тази команда:

sudo flatpak remote-add –if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

И накрая инсталираме Steam Flatpak от Flathub:

sudo flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

Остава да изчакате известно време, докато се свалят необходимите файлове и след това можете да стартирате Steam от Unity Dash, от менюто на KDE, от GNOME Applications или откъдето се стартират приложенията в графичната среда, която използвате.

Прочетете още:  Surface Laptop 3 на Майкрософт е тук. Спецификации и видео

Командите са малко повече от обикновено, защото Flathub все още не е добавен официално към Ubuntu и с едната от командите се прави именно това.

Отсега нататък, ако ви се наложи да инсталирате Flatpak приложение или игра от Flathub, ще ви е необходима само последната команда, а за в бъдеще нещата ще се случват просто с дабъл клик върху Flatpak пакета.

За другите Linux дистрибуции инсталацията на Steam не би трябвало да се различава много. Например при Arch може да се инсталира по следния начин. Ако нямате инсталиран Flatpak и xdg-desktop-portal:

sudo pacman -S flatpak xdg-desktop-portal

Тук разликата с Ubuntu е, че Flatpak е наличен в официалното хранилище. Ако не искате да пишете команди можете да го инсталирате с няколко клика на мишката като го намерите през Octopi, Pamac или който и да било фронденд на pacman, който използвате.

Трябва да имате инсталиран и xdg-desktop-portal, който също е наличен в официалното хранилище и можете да го намерите и инсталирате с мишка или с командата дадена по-горе.

Сега остава просто да се добави Flathub и да се инсталира Steam във Flatpak вариант:

sudo flatpak remote-add –if-not-exists flathub https://flathub.org/repo/flathub.flatpakrepo

И след това да изпълните:

sudo flatpak install flathub com.valvesoftware.Steam

За ънинсталация на Steam във Flatpak вариант:

flatpak uninstall com.valvesoftware.Steam

0/5 (0 Reviews)