SteamOS Brewmaster 2.115 вече ще използва отворения драйвър за AMD

0
24
SteamOS 3 е напът. Кодовото наименование е Clockwerk


Най-накрая от Valve публикуваха дългоочаквания ъпдейт на своята Debian базирана игрова операционна система SteamOS, която вече е с версия 2.115. Ще се използва отворения драйвър за AMD видео картите Mesa.

Досега в SteamOS се използваше затворения официален хибриден драйвър AMDGPU-PRO, но с идването на новия ъпдейт това вече не е така.

Разработчиците са решили да преминат изцяло към отворения вариант на драйвъра AMDGPU+RadeonSI или както още е известен – Radeon Mesa stack.

Отвореният драйвър RadeonSI Gallium3D беше подобрен значително през последните месеци, като вече изкарва сходни резултати с AMDGPU-PRO в повечето игри и все повече заглавия са съвместими с него.

RADV Vulkan драйвърът обаче има нужда от още работа, защото засега изостава при Vulkan представянето си спрямо AMDGPU-PRO.

Това обяснява напълно решението на разработчиците на SteamOS, предвид затрудненията на AMD да предоставят работещ и актуален видео драйвър за своите продукти под Linux.

В поста си от Steam обясняват, че в новата версия на SteamOS Brewmaster 2.115 Linux Kernel е обновен до версия 4.11, като се използват стабилните актуализации от Debian 8.8, поправени са множество бъгове и уязвимости, обновени са всички графични драйвъри до нови версии и още.

Ъпдейтът се очертава като най-големия до момента, от излизането на тази операционна система.

Важно уточнение за потребителите на AMD, е че за използването на AMD Vulkan, ще трябва да изберат Steam Client Beta.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  openSUSE Tumbleweed първи използват GNOME 3.22