Супер сигурният Linux смартфон Librem 5 вече е с официални характеристики

4
532
Супер сигурният Linux смартфон Librem 5

Супер сигурният Linux смартфон Librem 5 се сдоби с официално обявени характеристики от компанията производител Purism.

Въпреки че повечето компоненти по Linux телефона Librem 5 вече са известни, все пак подробности като капацитета на батерията, тип камера и количеството RAM до момента не бяха ясни.

Това сега се промени с официален анонс, в който от Purism съобщиха официално всички спецификации, с които ще разполага телефонът при първоначалното си излизане.

А ето ги и тях:

 • Дисплей: 5.7″ IPS TFT screen @ 720×1440
 • Процесор: i.MX8M @ max. 1.5GHz, четириядрен Cortex A53, 64bit ARM
 • Графичен процесор: OpenGL/ES 3.1, Vulkan, OpenCL 1.2
 • Допълнителен процесор: Cortex M4
 • Камера: Задна камера @ 13 MPixel със светкавица, предна камера @ 8 MPixel
 • RAM: 3GB оперативна памет
 • Пространство: 32 GB eMMC вътрешно пространство
 • Безжична връзка: 802.11abgn 2.4 Ghz / 5Ghz + Bluetooth 4
 • GPS: Teseo LIV3F GNSS
 • Baseband:

– Опция 1: Gemalto PLS8 3G/4G modem w/ single sim on replaceable M.2 card

– Опция 2: Broadmobi BM818 (made in China)

 • USB: USB Type-C Port
 • Батерия: 3500 mAh

Допълнително са налични вибрация, акселерометър 9-axis” by ST, LSM9DS1, уведомителни RGB LED светлини с PWM контрол за всеки цвят, 3.5mm жак за слушалки, видео изход, бутони за усилване и намаляване на звука и за включване и изключване на смартфона.

От Librem са имплементирали и ключове за изключване на WiFi / Bluetooth, Cellular Baseband, камера и микрофон, а когато тези три групи са спрени се спират автоматично и IMU+компас и GNSS, а също така и сензорите за близост и ambient светлините.

Супер сигурният Linux смартфон Librem 5 може да се поръча предварително на цена от $649, а когато излезе официално утре ще струва с 50 долара в повече или $699.

Прочетете още:  Паролата на съоснователя на UNIX най-накрая беше кракната

Със сигурност някои потребители ще си помислят, че цената на устройството е доста висока, но тук трябва да се има предвид цената за разработване на операционната система, libhandy, а също така и всички функции, които са имплементирани, за да направят телефона най-сигурния в света до момента.

Също така трябва да се има предвид, че телефонът не се произвежда в големи количества, което също оскъпява крайния продукт. За съжаление ситуацията не се подобрява и от факта, че бъдещите клиенти ще трябва да платят цялата цена накуп, защото едва ли някой оператор ще предлага Librem 5 като част към план, което означава, че той няма да може да бъде взет на изплащане.

Тук трябва да се спомене, че Librem 5 използва Cortex-A53, който е неуязвим срещу Spectre атаките, което добавя допълнителен щрих към сигурността.

Повече подробности можете да анаучите от официалния анонс.

5/5 (3 Reviews)
4 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
4 години

Според това https://technews.bg/article-101457.html би трябвало да можеш да подкараш всяко дистро на този телефон. Това вярно ли е или са само залъгалки?

Shaker
Shaker
4 години

Чудесно описана статия. Телефонът с маолумното GNOME е боклук.