System76 започват премахването на Intel Management Engine (ME)

0
49
От System76 ще предложат голям ъпдейт на HiDPI в тяхната Linux дистрибуция Pop!_OS

Intel Management Engine (ME) е част от Intel AMT и представлява отделен процесор, който управлява машината дори и когато тя е изключена. Има различни уязвимости и съмнения относно поверителността на потребителите и като затворен софтуер е голямо предизвикателство да бъде премахнат или изключен.

Считан за голяма дупка в сигурността, различни разработчици и производители се опитват да предложат решения на потребителите си без използването на Intel Management Engine. Следвайки Purism, които успяха да го премахнат по-рано тази година, сега и от System76 съобщават, че започват спирането на IME на техните лаптопи.

Има обаче една съществена разлика спрямо Purism. System76 ще спускат фърмуер към потребителите си и няма нужда да закупувате нов лаптоп, за да имате спрян IME, а това ще бъде постигнато с актуализиране на текущите драйвъри.

За да достигне новият фърмуер до всички потребители ще отнеме известно време, като всички клиенти ще бъдат уведомени своевременно по имейл. За да получите фърмуера, който спира Intel Management Engine, трябва да сте с операционна система Ubuntu 16.04 LTS, Ubuntu 17.04, Ubuntu 17.10, Pop!_OS 17.10 или Ubuntu-базирана Linux дистрибуция и лаптоп с Intel процесор от шесто, седмо и осмо поколение.

От System76 също така обмислят да създадат инструмент според дистрибуцията, с който потребителите лесно да могат да инсталират фърмуера ръчно.

Повече подробности можете да научите от блог поста на System76.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Mesa 18.0 излиза съвсем скоро