Излезе Systemd 243 с важни подобрения

0
76
Systemd 243 Linux

Излезе новата версия на Systemd 243, която идва с важни промени и подобрения. Поправя проблеми със стартирането при AMD процесори.

След излизането на поредица от RC издания най-накрая финалната версия на Linux init системата Systemd 243 е тук и носи със себе си важни подобрения.

На първо място може да се спомене решаването на проблема с буутването при процесорите AMD Ryzen 3000. Въпреки че положението се подобри през изминалите месеци, проблемът с RdRand инструкцията не беше решен изцяло, но това е поправено при Systemd 243.

В новото издание са включени и други новости като MACsec поддръжка в networkd, нов инструмент systemd-network-generator, добавки към resolvectl, нов сервиз Pstore, разрешаване на unprivileged приложения да изпращат ICMP Echo заявки, „kernel.pid_max“ е повишен до неговия 22-битов обхват от 4194304 по подразбиране вместо 16 бита, както беше досега, а целта е повишаване на сигурността.

Страниците с ръководствата вече не се компилират по подразбиране, systemd вече използва по подразбиране „unified“ cgroup йерархия по време на компилиране, libidn2 се използва по подразбиране, ако libidn2 и libidn са инсталирани, D-Bus „wire format“ на CPUAffinity= атрибута е променен при big-endian машините, /usr/sbin/halt.local вече не се поддържа и още.

Пълния списък с промените можете да видите тук.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Samsung се отказват от РС сегмента