Таблетът PineTab с Ubuntu, BSD и Android. Всичко, което трябва да знаете за устройството

0
164
Таблетът PineTab с Ubuntu, BSD и Android

Таблетът PineTab с Ubuntu, BSD и Android. Всичко, което трябва да знаете за устройството, което може да се превърне за секунди в лаптоп.

Компанията PINE64 напредва с идеята за създаване на Linux еко система със собствени продукти в лицето на лаптопа PineBook, смартфона PinePhone, а сега и с предстоящия да излезе хибриден ARM64 таблет PineTab.

Наскоро бяха обявени предварителните продажби на PineBook Pro и PinePhone Community Edition, а сега PINE64 са готови скоро да обявят и предварителните продажби на Linux таблета PineTab, което се очаква да се случи в края на този месец, както съобщават от компанията в месечния си блог пост.

По подразбиране PineTab идва с мобилната Linux дистрибуция Ubuntu Touch на UBport, но поддържа още няколко Linux дистрибуции като Manjaro Linux, плюс различни версии на BSD и Android. PineTab също е все още в етап на разработка като PinePhone и към момента ще е подходящ за хора, които са по-скоро разработчици и такива, които са технически насочени и искат да видят как се развива проектът.

От PINE64 винаги са имали за цел да предоставят на клиентите си практични и бюджетни продукти на ниска цена и PineTab не прави изключение. Таблетът не блести с особено мощен хардуер, но има уникалната възможност за разширяване на възможностите му чрез адаптер, който дава възможност за добавяне на LTE, LoRa и дори SATA SSD, а също така могат да се добавят и още разширения към адаптера, но може да се използва само едно, което да е активно.

PineTab платка за разширяване
PineTab платка за разширяване

Наличните разширения за PineTab са M.2 LTE (and GPS) add-on, M.2 SATA SSD add-on, LoRa module add-on и TL-SDR module add-on.

Прочетете още:  Графичната среда KDE Plasma идва с много подобрения преди Коледа
PineTab с добавен LTE модул в адаптора
PineTab с добавен LTE модул в адаптора

PineTab идва с 10-инчов 720p IPS капацитивен LCD дисплей, Allwinner A64 четириядрен SoC процесор, 2GB LPDDR3 RAM, 64GB eMMC флаш памет, с възможност за увеличаване на обема посредством SSD и SD карта (от SD слота могат да се буутват операционни системи), мощна 6000mAh батерия.

Потребителите могат по желание да поръчат клавиатура и тракпад, които могат за секунди да превърнат таблета в лаптоп, който продължава да предлага и тъч скрийн. Клавиатурата се прикрепя чрез магнит. Допълнително се предлагат USB 2.0 порт, цифров HD Video изход, 2MP предна и 5MP задна камера, рокер за усилване, home бутон, изходи за микрофон и говорители.

Всичко това се предлага на цена от едва $100, а продажбите на Linux-базирания ARM64 таблет PineTab, както вече споменахме, започват в края на този месец. Ако сте проявили интерес, то можете да го поръчате от официалния сайт на PINE64.

5/5 (1 Review)