Таксата от 45% на Доналд Тръмп може да се отрази зле на iPhone

0
25
Таксата от 45% на Доналд Тръмп може да се отрази зле на iPhone


Обещаваната по време на предизборната кампания от 45% на внасяните от Китай стоки може да нанесе сериозен удар на редица компании, включително и на Apple.

Идеята на таксата е да се стимулира търсенето на местна американска работна ръка от компаниите, вместо да се разчита на стоки от чужбина.

Сега, след като Доналд Тръмп вече е избран за президент на САЩ, вестникът на комунистическата партия в Китай Global Times предупреждава, че подобно решение може да има сериозни последици върху икономиката и отношенията между двете държави.

В статия те споменават конкретно iPhone като един от продуктите, който би пострадал от подобна такса, ако Доналд Тръмп реши да изпълни обещанието си.

„Няколко поръчки с Боинг ще бъдат заменени с Еърбъс, продажбите на автомобили и iPhone в Китай ще пострадат сериозно и вносът на щатските соя и царевица ще бъдат спрени. Китай също така могат да ограничат броя на китайските студенти в САЩ“, се казва в статията, цитирана от [url=http://www.cnbc.com/2016/11/14/apple-ip … warns.html“ target=“_blank“ rel=“nofollow]CNBC[/url].

Не е посочено точно по какъв начин iPhone ще пострада, но изглежда, че компаниите в САЩ ще бъдат принудени да плащат допълнителни такси, като се очаква този удар да е още по-голям при Епъл, които внасят значителен брой части за своите устройства от Китай.

В статията също така се предупреждава, че китайското правителство е готово да възприеме „око за око, зъб за зъб“ стратегия и да отговори подобаващо, което ще доведе до влошаване на взаимоотношенията между двете държави.

От комунистическия вестник обаче предполагат, че Доналд Тръмп няма да предприеме подобни мерки и това са били само предизборни маневри. Те описват какво би се случило, ако все пак той се реши на подобен ход:

Прочетете още:  Над 250 игри за Android ви следят какво гледате по телевизията

„Новият президент ще бъде осъден за своята безразсъдност и невежество, като ще трябва да понесе всички последици. Предполагаме, че предполагаемата търговска война е била само предизборен ход“.

От своя страна Епъл вече изпитват затруднения при бизнеса си с Китай, поради влошените отношения с китайското правителство.

По-рано тази година китайското правителство поиска сорс кода на iOS, искане на което от Епъл бързо отказаха, обяснявайки че ще защитят своите потребители и категорично отказват да си сътрудничат с властите, когато става въпрос за различни случаи, когато сигурността може да бъде компрометирана.

През април iTunes Movies и iBooks магазините бяха затворени в Китай, без да бъдат давани каквито и да било причини. След това през май месец китайското правителство започна разследване срещу Епъл, поради неназовани притеснения относно сигурността.

0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments