TeamViewer 13 за Linux – първият нейтив клиент в историята

0
45
Излезе TeamViewer 13.2.13582 за Linux

Днес излезе следващата версия на TeamViewer за Linux 13.0.5494, което е най-вълнуващото издание за Linux потребителите досега.

TeamViewer за Linux 13.0.5494 е първата от 13.х.х поредицата и е пърната в историята версия, която не използва Wine, както беше досега, а разработчиците са решили да напишат изцяло нова версия за Linux, без използването на емулиращ софтуер.

Това се е наложило поради постоянно увеличаващия се брой на Linux потребителите, както и на изискванията, част от които не са могли да бъдат удовлетворени при старото решение с Wine.

TeamViewer за Linux 13.0.5494 е написан наново посредством Qt, като има и още една много добра новина – x64-битовите пакети ще са пълни и повече няма да изискват x86 зависимости. Версията ще продължи да се разпространява в .deb и .rpm формат. Да се надяваме, че може скоро да бъде пусната и като Flatpak пакет.

TeamViewer Host вече ще е нормален продукт за Linux и именно той ще бъде използван за основа на TeamViewer, което става възможно поради факта, че двете приложения вече използват голяма част еднакъв код и вече се интегрират безпроблемно с модерните графични среди.

TeamViewer предоставя всички възможности, които вече са налични при TeamViewer Host, като например входящ трансфер на файлове, входящо управление на компютъра, назначаване на акаунт, изходящо управление на компютъра, StatusNotifier (икона в системния трей), която превключва Computers & Contacts списъка при цъкане с мишката, но засега тази функция се поддържа само на KDE, а при Gnome не и пр.

Някои от функциите все още липсват, но разработчиците обещават, че ще бъдат добавени и молят потребителите да попълнят анкета, за да споделят на какво мислят, че е важно да се обърне внимание преди всичко друго.

Прочетете още:  Firefox ще има FLAC поддръжка във версия 51

Приложението също така има някои проблеми с Wayland, като засега се поддържат само изходящо управление на машината и входящ файлов трансфер. За използване на другите функции потребителите ще трябва да преминат на Xorg.

TeamViewer 13 за Linux - първият нейтив клиент в историята 3

Проблемът тук е в начина на работа на Wayland и неговите спецификации. Той не предоставя интерфейс за отдалечен контрол и емулирани мишка, клавиатура и заснемане на екрана, с идеята да се запази колкото се може по-чист, а композиторът на прозорците да поддържа тези функции.

В случая с TeamViewer обаче това е неприятен проблем и разработчиците ще трябва да имплементират всеки един интерфейс за всяка графична среда. Това обаче е невъзможно към момента, защото тези интерфейси не са налични. Засега Gnome е най-близо до нещо, което може да се използва и от екипа смятат, че това ще е най-вероятно първата среда, която ще има работеща TeamViewer поддръжка за Wayland.

Разработчиците обещават, че те също толкова много искат Wayland поддръжка, колкото и Linux потребителите и ще работят усилено по въпроса, но това е доста сложно и няма да стане с вълшебна пръчка.

TeamViewer за Linux 13.0.5494 вече е официално наличен за потребителите на официалния сайт като preview версия.

Повече подробности можете да научите от днешния анонс.

0/5 (0 Reviews)