Технологичен пробив премахва нуждата от транзисторите в компютърните процесори

0
58
Технологичен пробив премахва нуждата от транзисторите в компютърните процесори
Студентът от Университета по технологиите в Айндховен Elham Fadaly работи с машината за създаване на шестоъгълни нано проводници от силиций.

Учени направиха технологичен пробив, който премахва нуждата от транзисторите в компютърните процесори. Информацията ще се предава с фотони вместо с електрони.

Всяка минута различни учени работят по това да се подобри бързодействието на компютърните процесори, но това става все по-трудно, заради прекалената наситеност на транзисторите, които са необходими за обмяната на информацията.

Когато за пръв път беше създаден компютърен процесор, единият от основателите на Intel Гордън Мур предрече, че количеството на транзисторите в процесорите ще се увеличава двойно на всеки две години, което предсказание по-късно стана известно като Законът на Мур. Сега учените стигнаха до революционен пробив, който може да направи този закон остарял и ненужен.

Новият пробив премахва нуждата от постоянно добавяне на все по-голямо количество транзистори. Физикът от Университета по технологиите в Айндховен Erik Bakkers и неговият екип са създали технология за създаване на шестоъгълни нано проводници от силиций, които могат да излъчват светлина.

Тези проводници могат да бъдат използвани при схеми, които не разчитат както до момента на поток от електрони посредством транзистори, а на поток от фотони. По този начин информацията ще бъде предавана посредством фотони, а не чрез електрони, което решава няколко проблема накуп.

На първо място се елиминира нуждата от постоянното увеличаване на броя на транзисторите, което става все по-голямо препятствие пред учените. Други важни проблеми, които се решават са високата температура на работа на транзисторно-базираните процесори и нуждата от тяхното охлаждане, намалява се нуждата от енергия и се увеличава неимоверно скоростта, защото фотонът е най-бързата частица, позната на човечеството.

Силицият представлява полупроводник, който може да провежда електричество при определени условия, което го прави много полезен елемент при създаването на схеми, където неговата пропускливост може да бъде контролирана посредством количеството волтаж, което му се подава. По този начин се получават дигитални ключове, които могат да се включват и изключват, при това без да има никакви движещи се части в цялата схема.

Прочетете още:  Intel анонсираха най-бързия гейминг процесор Core i9-9900KS
Технологичен пробив премахва нуждата от транзисторите в компютърните процесори
Машината, с която учените са създали силициевите нано проводници.

Структурата на силикона обаче може и да позволява движение на електрони, но не позволява движение на фотони. Въпреки това учените са успели да променят неговата структура по начин, по който той придобива свойството да пренася фотони, които ще преминават през нано проводници от силиций.

Огромната бързина, която притежават фотоните може да се окаже много полезна за интензивни изчисления, където бързото преразпределяне на информацията е от особена важност, но освен там, ще получи широка употреба буквално навсякъде в нашия живот.

Например подобен процесор с лекота може да обработи едновременната информация, която идва от множество сензори при самоуправляващите се коли, които предават данни за заобикалящата среда, за машинно обучение, обучение на изкуствен интелект, супер компютри и дори при мобилни телефони.

Засега остава да се намери начин да се създаде малък лазер, който да бъде поместен в чиповете. Този лазер е необходим за емитирането на светлинните потоци.

Повече информация за новото революционно откритие можете да прочетете тук и тук.

5/5 (1 Review)