Tennibot – първият робот за събиране на тенис топки използва Linux (видео)

0
121
Tennibot - първият робот за събиране на тенис топки използва Linux (видео)

За никого не е тайна, че Linux управлява света и дори настъпва със сигурна крачка и в Космоса, а сега една нова ниша предоставя възможност за завладяване на още една територия. Първият робот за събиране на тенис топки Tennibot се управлява от Linux и конкретно от известната дистрибуция Ubuntu, разработвана от компанията Canonical.

Сара Дикинсън, главен директор на PR, IoT and Devices към Canonical казва в блог, че нуждата от такъв робот е станала очевидна, след като станало ясно, че играчите и треньорите прекарват повече време в събиране на тенис топките по корта отколкото да играят с тях. Поради тази причина екип от специалисти от САЩ разработват Tennibot, който ще промени ситуацията изцяло и обещава да се превърне в основна и важна част в тенис оборудването.

Освен удобството, което ще даде този Linux робот, според създателите му той също така ще пести много пари на хората, които го закупят. Според калкулатора на страницата на разработчиците Tennibot може да спести около $20 000 на година, което е доста сериозна сума.

Tennibot - първият робот за събиране на тенис топки използва Linux (видео) 3

Сара Дикинсън обяснява, че създаването на подобен робот, който е автономен и трябва да има много добро усещане за заобикалящата го среда, изисква сериозна работа и сложни алгоритми за планиране. Точно тук се намесва Linux дистрибуцията Ubuntu, която от екипа разработчици са избрали след шестмесечни задълбочени проучвания.

Първоначално Tennibot е използвал Arduino, но екипът е разбрал, че трябва да преминат към така наречените single board computer (SBC) платформи. Тогава роботът е бил управляван от Raspbian, защото са се спрели на Raspbian Pi, но в последствие осъзнават, че ще им е необходима по-мощна SBC платформа и преминават към Ubuntu. Вече от две години от екипа използват тази Linux дистрибуция, като проблемите им към момента са повече от механично естество и със софтуера, който те сами са разработили.

Прочетете още:  Браузърът на Майкрософт Edge е с толкова малък дял, че дори от Apple го бият

Изпълнителният директор на Tennibot Haitham Eletrabi обяснява, че са се спрели на Linux и в частност Ubuntu, защото дази операционна система е стабилна и лесна за използване, което е важно, имайки предвид факта, че потенциалните клиенти ще са тенис играчи, а не разработчици. Отделно съвместимостта с ROS и OpenCV софтуера правят имплементацията и тестването на робота много лесна задача. Подкрепата, която получават разработчиците от Ubuntu общността също спомага в голяма степен за намиране на проблеми в софтуера. Не на последно място Eletrabi отбелязва че Ubuntu е изключително гъвкава операционна система и предоставя неизброими сензори и компоненти, което довело дотам, че те да се спрат на нея като най-добър избор.

Към момента Tennibot се предлага за предварителна разпродажба в Kickstarter, като желаещите могат да го закупят за $700. Цената след официалното излизане на робота се очаква да бъде $1000.

0/5 (0 Reviews)