Tesla пуска кода си, свързан с Linux

0
41
Tesla пуска кода си

Елон Мъск е много известен в технологичните среди и има много почитатели, но същото не може да се каже, когато става въпрос за фенове на свободния софтуер. Въпреки че от години Tesla използва голяма част GPL код, от компанията до момента не го бяха публикували за свободен достъп.

Организацията с нестопанска цел Software Freedom Conservancy, която е радетел на свободния код и следи Tesla изкъсо след тяхното нарушаване на GPL лиценза през 2013-а година, отправи остри критики относно факта, че от компанията не споделят своя код.

Това не е етично, защото в много от случаите от Tesla използват голяма част свободен код, дори и при Tesla Model S. Използва се Linux ядрото, BusyBox и Qt код. Поради тази причина е морално неприемливо те да продължават държат кода си затворен и да не го предоставят на другите.

Изглежда, че критиките са дали своя резултат, защото сега от Software Freedom Conservancy съобщават, че в края на краищата Tesla започва да споделя части от кода, който използва в своите технологии, което от своя страна ще помогне на различни специалисти и фенове на tesla да имат свободен достъп до него и да правят различни подобрения.

Първите части от публикувания код вече могат да бъдат намерени в две хранилища в GitHub:

https://github.com/teslamotors/buildroot
https://github.com/teslamotors/linux

Публикуваният код е използван за Autopilot system image на Tesla, както и съдържа сорс кода на Linux ядрото, използвано за Nvidia Tegra-базирания инфотейнмънт.

„Тече работа по приготвянето и публикуването на сорс кода и от други сфери, заедно с координирана информационна страница.“, съобщават още от Tesla.

Прочетете още:  Излезе нова версия на ReactOS

Повече можете да видите в официалния форум на Tesla.

0/5 (0 Reviews)