ThinkPad лаптопите с два вентилатора ще могат да бъдат контролирани при Linux Kernel 5.8

0
70
ThinkPad лаптопите с два вентилатора ще могат да бъдат контролирани при Linux Kernel 5.8

Lenovo ThinkPad лаптопите, които имат два вентилатора ще могат да бъдат контролирани при Linux Kernel 5.8.

От много време насам Lenovo ThinkPad лаптопите, които имат два вентилатора нямаха поддръжка за контролиране и на двата вентилатора при Linux, а само за единия. Това е така, защото поради една или друга причина thinkfan може да контролира само един вентилатор въпреки желанието на множество потребители за добавяне на поддръжка за контролиране на два.

Сега при Linux Kernel 5.8 идва подобрение на ThinkPad_ACPI драйвъра благодарение на разработчика Lars Hofhansl, което позволява контролирането и на двата вентилатора при лаптопите Lenovo ThinkPad P50, P51, P52, P70, P71, P72, P1 Gen1, P2 Gen2, X1 Extreme Gen1 и X1 Extreme Gen2. И докато контролирането на двата вентилатора ще е възможно накуп, все едно те са един вентилатор, то отделното им контролиране засега няма да е възможно.

Новата имплементация е тествана при X1 Extreme Gen1, X1 Extreme Gen2 и P50, ще се прилага автоматично на всички гореспоменати модели, а при машини, при което не е възможен контролът и върху двата вентилатора, ще се връща старото поведение, при което може да се контролира само единият вентилатор, а другият остава на максимални обороти.

Lars Hofhansl обяснява, че идеята за подобряването на контрола върху вентилаторите при Linux и Lenovo ThinkPad лаптопите е вдъхновена от тема в GitHub, където някои потребители се оплакват от невъзможността да получат контрол върху вентилаторите, какъвто биха желали. Именно от тази тема са взети и идентификациите за различните BIOS-и.

Hofhansl благодари на потребителите voidworker и civic9 за техните ранни пачове и BIOS ID-та, а също така и на потребителите peter-stoll и sassman за това, че са тествали промените при ThinkPad_ACPI драйвъра на техните машини. ХПромените ще бъдат налични за всички потребители при Linux Kernel 5.8.

Прочетете още:  Излезе Linux Kernel 5.7 RC3

Повече за контролирането на двата вентилатора при Linux и Lenovo ThinkPad лаптопите можете да научите от тук.

0/5 (0 Reviews)