Топ 10 на десетте най-опасни вируса

0
132
Malware


В днешни дни не е възможно да се изискат данни от всяка една компания по сигурността, за да се придобие обща представа за опасността от вируси.

За щастие една от тези компании предостави информация една малка част на обществеността, която разкрива статистика за броя и типа на заплахите.

Според компанията Check Point през месец май 2016-та година общият процент на зловредните файлове е нараснал с 15%, което е тенденция вече втори месец, след като те са забелязали повишение от цели 50% между март и април.

Вирусите са най-разнородни и от Check Point са категоризирали цели 2300 фамилии, но въпреки това от тях се открояват десет типа, които заразяват над 60% от потребителите. По-долу ще ви дадем списък с 10-те най-опасни и разпространени вируси според [url=http://blog.checkpoint.com/2016/06/21/t … d-malware/“ rel=“nofollow]Check Point[/url].

1. Conficker

Conficker е от така наречения тип „червеи“, които са насочени към компютри с Windows и се появява през есента на 2008-ма година. Въпреки че в началото негова цел е бил Windows XP, той еволюира и вече може да заразява и по-нови версии на Windows. Днешните му версии могат да се разпространяват от компютър на компютър и може да инсталира допълнителен малуер от техния C&C сървър, ако бъдат инструктирани. Също така може да краде лични данни и да спира антивирусните решения, които са инсталирани на компютъра.

2. Tinba

Tinba или както още е известен – Zusy или Tiny Banker е един от най-малките banking троянци. В миналото той заразяваше предимно компютри в азиатската част на света.

Този троянец използва Web injects, за да компрометира интернет браузъра и показва фалшиви банкови страници върху автентични такива, като по този начин може да открадне лични данни, сметки и средствата в тях.

3. Sality

Sality е вирус, който се появи през далечната 2003-та година и заразява компютри като използва различни методи. Счита се, че идва от Русия.

Sality представлява полиморфичен малуер, който постоянно еволюира и се развива и е много труден за засичане. Неговият принцип на работа е да заразява изпълними файлове и след това сваля много по-сложен малуер. Подобно на Conficker и Sality се управлява от огромна ботнет мрежа.

4. JBossjmx

Това е червей, който заразява уеб сървъри, които работят със стари версии на JBoss Application Server, възползвайки се от уязвимост в JMX Console (CVE-2010-0738). Използва се за да отвори задни вратички в инфектираните системи и за изпълнение на зловреден код.

Прочетете още:  Intel спира поддръжката Legacy BIOS до 2020-а година

5. Hummingbad

Hummingbad е нов вид малуер, който се появи през февруари тази година (2016), чиято цел са устройствата с Android.

Той е изключително труден за премахване. Използва се от кибер-престъпниците за инсталиране на нежелани програми и за показване на различни реклами на инфектираните устройства.

6. Zeroaccess

Zeroaccess е червей, чиято цел са компютри с Windows. Той беше част от голяма вирусна вълна и основно се използва за сваляне на други опасни зловредни файлове, след като се е разпространил на достатъчно много компютри в локалната мрежа.

Този тип червей работи с ботнет мрежа, която работи с P2P, което го прави изключително труден за премахване. P2P ботнет мрежите дават възможност на киберпрестъпниците бързо да се оттеглят и след това да пускат нови C&C сървъри.

7. Zeus

Много известен banking троянец, чийто код изтече преди няколко години. Цели се в десктоп потребители, които използват Windows. В по-голямата си част banking малуерът в световен мащаб използва Zeus за база.

Zeus използва man-in-the-browser keystroke технологията в браузъра, за да краде данни и банкови сметки.

8. Angler EK

Angler EK е в оборот от няколко години и е от типа на експлойтите, които са хостнати в интернет. За момента се счита, че дейността му е преустановена, защото от 7-ми юни нито една компания по сигурността не е засичала негова активност в мрежата.

От Check Point са го поставили в класацията, защото данните им са от май месец, когато Angler беше в основата на усилена вирусна вълна.

9. Virut

Virut представлява ботнет мрежа от инфектирани компютри. Появява се през 2006-та година, преборен е през 2013-та година, но отново се появява през изминалата зима. От Check Point съобщават, че Virut е бил в основата на множество DDoS атаки, измами с реклами, спам и pay-per-install кампании. Създаден е с малуера Waledac.

10. Cutwail

Това отново е ботнет, подобен на Virut, който също бива използван за изпращане на спам, DDoS атаки, който е създаден с троянеца Pushdo.

Cutwail използва елементарна звездовидна схема с C&C сървър по средата и е много учудващо, че никой до момента не е успял да го спре напълно, предвид елементарната му структура и факта, че той върлува вече от девет години.

0/5 (0 Reviews)