Този телефон е толкова умен, че може да каже какво има във вечерята ви (видео)

0
85
Този телефон е толкова умен


Устройството H2 на китайската фирма Changhong е първият телефон, който има молекулярен скенер и може да разпознае химическия състав на повечето обекти.

Android базирания телефон H2 на китайския производител Changhong, който предстои да излезе, е снабден с вграден сензор, с помощта на който може да сканира и анализира химическия състав на почти всякакви материали.

Телефонът беше представен на CES 2017 и използва технология на Consumer Physics за анализиране на материали. Consumer Physics представиха анализиращия сензор миналата година на CES 2016 като самостоятелно устройство наречено SCiO.

Разбира се, в H2 се използва смалена версия на SCiO, а телефонът ще се продава в САЩ и Китай. Подобна функция има много потенциални приложения – от тестване на лекарства до определяне състава на различни храни и козметика.

За да може да анализира даден материал, телефонът използва инфрачервен спектрометър, който излъчва лъч от светлина към обекта, а в същото време приложение, което е инсталирано на телефона анализира отраженията и техния спектър, идентифицирайки по този начин химически състав.

На CES телефонът е демонстрирал своите способности като е различил фалшиво хапче Виагра. Сканирането се извършва бързо и се управлява от лесни за използване приложения. Освен това като много голям плюс може да се отбележи, че H2 е в състояние да измери и телесния индекс на всеки един човек. Ако се анализира ябълка например, той ще покаже нивото на захарта според Брикс нивото.

Дали скенерът за анализиране на химическия състав ще стане неизменна част от смартфоните като камерата и GPS предстои да видим, но от Consumer Physics се надяват, че техният мини-сензор ще намери приложение и при други устройства.

Прочетете още:  Mozilla тества нови функции при Firefox

Цената само на скенера SCiO е $299. Целият телефон ще се продава в Китай за 2999 юана или около $433. H2 ще се появи до края на първото полугодие на тази година първо в Китай, а след това, във втората половина на годината и в САЩ.

Допълнителни данни за устройството, които са известни към момента е, че то ще бъде с 6-инчов HD дисплей, 16-мегапикселова камера и сензор за отпечатъци. От Consumer Physics съобщават, че H2 ще бъде с до 20% по-ефективен от останалите смартфони до момента.

0/5 (0 Reviews)