Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine

0
933
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine

След като преди няколко седмици се появи първата дума от кодовото наименование на следващото издание на Linux дистрибуцията Ubuntu, която беше Eoan, започнаха и спекулациите какво би могло да бъде цялото име.

Имайки предвид факта, че от Canonical винаги използват две думи и тези две думи започват винаги с една и съща буква, предположенията се въртяха около Elephant (слон), Emu (ему), Eagle (орел) и пр. Изглежда обаче никой не позна, защото животното, което е избрано за словосъчетанието е Ermine.

Ermine е вид късоопашата невестулка, която на български език е известна под името хермелин. Животинчето е с размери между 17 и 38 cm. и достига до тегло между 70 и 260 и гр. Интересен факт около хермелините е смяната на козината през зимата, която става изцяло бяла, с изключение на върха на опашката. През лятото само коремът остава бял, а останалата част от козината е кафява.

Имайки предвид, че Eoan означава произлизащ или свързан със зората, то името става изключително интересно и почти непреводимо на български, но би трябвало да е нещо като „Хермелин на зората“.

Ubuntu 19.10 Eoan Ermine се очертава като интересно издание, защото ще бъде последната версия преди излизането на версията с удължена поддръжка Ubuntu 20.04 LTS. При 19.10 се очаква да се използва Linux ядро с версия 5.3, Mesa 19.2, GNOME 3.34, Python 3 и X.Org като използването на Wayland все още се отлага.

Както обикновено следващото издание се очаква през октомври тази година.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе NVIDIA 440.82 Linux драйвърът с поправка за DOOM Eternal
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments