Uber планират летящи таксита за 2020-та година (видео)

0
31
Uber планират летящи таксита за 2020-та година (видео)


Главната цел е да се изгради въздушна мрежа, а услугата на летящите таксита да струва колкото на досегашните таксита.

От Uber разкриха плановете си да се съюзят с Aurora Flight Sciences, за да изградят въздушна мрежа, която да предлага летящи таксита на клиентите.

На вчерашното събитие на компанията Elevate Summit в Далас компаниите обявиха, че специалните летящи устройства (eVTOL – Electric Vertical Takeoff and Landing) ще бъдат част от Uber Elevate Network мрежата.

Тази мрежа се създава с целта клиентите да могат да използват едновременно въздух и земя, за да могат да достигнат до желаната дестинация.

Uber имат проблеми със създаването на самоуправляващи се автомобили поради катастрофа в Аризона, а също така и заради съдебно дело с Waymo, което е за права върху интелектуална собственост. Сегашното им съюзяване с голям играч като Aurora Flight Sciences обаче, може да доведе до голям успех в новото начинание.

„Uber прави голяма стъпка в реализирането на първата в света VTOL мрежа и нашето партньорство с Aurora Flight Sciences ще ни помогне да се издигнем над земята. Elevate VTOL мрежата ще помогне за подобряване на градската мобилност в световен мащаб и ще промени начина, по който пътуваме.“

Услугата има визия за това да предостави възможност за поръчване на такси до 2020-та година и цената да е сравнима с размера на досегашната услуга на наземните таксита.

В описанието на Elevate Network (.PDF) проекта Uber обясняват, че летящите таксита не само ще спестят време при превоза, но и ще решат проблема с презаселването на градовете.

„Точно както небостъргачите позволиха на градовете да използват ограничено пространство земя по-ефикасно, така и въздушният градски транспорт ще използва триизмерното въздушно пространство, за да облекчи натоварения земен трафик,“ казват от Uber.

Прочетете още:  Google бяха глобени $57 млн. за неспазване на GDPR

Партньорството между двете компании ще се възползва от вече съществуващия проект XV-24A X-plane на Aurora, който се изпълнява за Министерството на отбраната на САЩ и сегашните прототипи ще бъдат използвани като база за eVOTL концепцията.

eVOTL ще имат адаптирана технология за вертикално излитане и кацане, точно както хеликоптерите, но с разликата, че ще бъдат абсолютно безшумни и няма да отделят вредни емисии. eVOTL също така ще разполагат и със съвременни системи за предотвратяване на сблъсъци с други обекти.

Компаниите вече са осъществили един успешен тестов полет и планират да започнат серия от изпитания в САЩ (Далас) и в Дубай. Двете компании се надяват да имат 50 машини за тестване до 2020-та година.

0/5 (0 Reviews)