Ubuntu 16.04 LTS вече е тук

0
41
Ubuntu


От Canonical днес официално пуснаха Ubuntu 16.04 LTS Xenial Xerus, който е новото издание с удължена поддръжка.

Удължената поддръжка, както винаги, ще бъде пет години, като потребителите, които търсят стабилност ще могат да се осланят на тази версия дълго време. Разбира се, през всичките пет години тази версия ще продължи да се развива и поправя, а потребителите ѝ ще получават обновления за сигурността и нов софтуер и функционалности.

От Canonical смятат, че Xenial Xerus е идеален за облачни контейнерни изчисления. LXD hypervisor е основен в амбициите на разработчиците за преминаване към контейнерни snap пакети и предлага голяма скорост. Добавянето на Ceph помага на Ubuntu да поема по-тежки задачи, със или без помощта на OpenStack. За контейнерите ще се използва ZFS, който е бекпортнат напълно за новата версия и ще се поддържа от Canonical.

Операционната система идва с пакети от последна версия, към момента на издаване, като например LibreOffice 5.1.2, Mozilla Firefox 45.0.2, PHP 7.0, MySQL 5.7, Python 3.5, Binutils 2.26, OpenSSH 7.2p2, Apt 1.2, GCC 5.3 и още.

За съжаление версията на fglrx е задържана в 16.04 и е препоръчително да се използва версията с отворен код на драйвъра Radeon и AMDGPU.

От Canonical обясняват, че при ъпгрейд към Ubuntu 16.04 от минало издание, fglrx драйвърът и xorg.conf ще бъдат премахнати и системата ще използва AMDGPU драйвъра или Radeon драйвъра, в зависимост от наличния хардуер. GNOME Software замества напълно Ubuntu Software Center и ще е пакетен мениджър по подразбиране.

В новата версия са добавени още повече езици, а панелът ще може да се сваля долу, което доскоро беше скрита опция в бета изданието. Исо файловете могат да бъдат изтеглени от официалната страница на Canonical.

Прочетете още:  Cloudflare подобряват бърината при Linux криптираните дискове два пъти
0/5 (0 Reviews)