Ubuntu 17.10 Artful Aardvark излиза днес

0
47

Поредното издание на GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu 17.10 Artful Aardvark излиза днес и носи със себе си много интересни промени.

Новото издание 17.10 на Ubuntu идва с една от най-големите промени през изминалите години, а именно графичната среда. Това стана след като Марк Шатълуърт обяви официално, че от Canonical се отказват от графичната среда Unity, в полза на GNOME, както и от мечтата за конвергенцията. (Повече информация и коментари на Шатълуърт тук.)

Първоначално намеренията бяха това да се случи в LTS изданието 18.04, но по-късно беше решено, че е по-добре 17.10 да послужи като стартова тестова площадка и ето, че сега Ubuntu вече е с GNOME и Wayland дисплей сървър по подразбиране, каквито намерения бяха обявени по-рано.

Wayland използва GDM логин мениджъра, а ако имате някакви проблеми или сте с неподходяща за Wayland система, е оставена възможността за използване и на X.Org, който е с версия 1.19.

При Ubuntu 17.10 се използва GNOME, с версия 3.26/3.26.1, който е вдъхновен от Unity, а не е просто чистият GNOME Shell, за да могат потребителите да осъществят по-плавен преход. Въпреки че в началото разработчиците твърдяха, че няма да търсят прилика с Unity, като краен резултат все пак се получи именно това.

Ubuntu 17.10 също така идва с UI/UX туийкове и промени при GNOME разширенията, премахната е поддръжката на 32-битовите издания, извършени са множество хардуерни подобрения, подобрения при Bluetooth, управление на WiFi captive portal, LightDM е оставен при нужда от буутване с X.Org.

Интересна промяна, за която също ви съобщихме по-рано е и връщането на бутоните за минимизиране, максимизиране и затваряне в лентата на прозорците вдясно, след като през 2010-а година те бяха преместени вляво.

Прочетете още:  Intel пуснаха актуализирани процесорни микрокодове за Linux
0/5 (0 Reviews)