Ubuntu 18.04 – инсталиране на актуализациите за ядрото без рестарт? Това вече е лесно

0
85
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine

Ако сте системен администратор, който се грижи за машини, при които е много важно да са винаги на линия, може би знаете колко е трудно да се намери отрязък от време, в който да може машината да бъде рестартирана, за да могат да се приложат актуализациите по сигурността. Понякога дори не е възможно машината да се гаси и тогава трябва да сте готови за различни зловредни атаки.

Тези проблеми при Linux са решени с така наречения „Live patching“ или закърпване в реално време, който позволява прилагането на различни актуализации по сигурността, без да се налага рестарт на системата. Тази система работи много бързо и в повечето случаи обновленията биват прилагани за секунди.

Това е огромно преимущество за сървърите, които използват Linux, защото вече не е необходимо да се търси промеждутък от време, когато машините да бъдат офлайн и те могат да са винаги на линия, да са винаги защитени и да се намалят разходите по поддръжката.

От Canonical, компанията, която разработва Linux дистрибуцията Ubuntu, също предоставят Live patching при версиите Ubuntu 14.04 LTS и 16.04 LTS, както за сървърната версия, така и за десктоп варианта. Това обаче беше свързано с писане на много команди, получаване на токени и още команди с получените токени, което не е особено удобно за обикновения потребител.

Ubuntu 18.04 - инсталиране на актуализациите за ядрото без рестарт? Това вече е лесно 5

Сега от компанията са решили да направят процеса много по-лесен и за тази цел е добавено ново меню в инструмента Software & Updates, което може да бъде активирано само със слагането на една чавка и вписване. По този начин потребителите вече могат много лесно да се възползват от услугата с няколко клика на мишката.

Ubuntu 18.04 - инсталиране на актуализациите за ядрото без рестарт? Това вече е лесно 6

Услугата Canonical Livepatch Service може да бъде използвана безплатно за до три машини за един акаунт. Ако имате нужда от повече, ще трябва да станете Ubuntu Advantage customer, което вече е свързано със заплащане.

Прочетете още:  С последния ъпдейт за Windows 10 Майкрософт представят виртуален тракпад
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments