Ubuntu 18.04 LTS ще използва X.Org по подразбиране вместо Wayland

0
38
Цялото наименование на Ubuntu 19.10 е Eoan Ermine

Следващата версия с удължена поддръжка Ubuntu 18.04 „Bionic Beaver“ LTS ще използва по подразбиране X.Org вместо очакванията за Wayland. Това се случва въпреки преминаването на Ubuntu към GNOME, която е графичната Linux среда с най-добра Wayland поддръжка и въпреки факта, че версия 17.10 идва с Wayland по подразбиране при използване на GNOME Shell сесия.

Разбира се, Wayland сесията ще остане като опция за избор и потребителите, които имат такова предпочитание, ще могат да го направят от GDM екрана за вписване. Като една от главните причини за това решение вероятно е фактът, че това е LTS издание, в което всичко трябва да работи безпроблемно, а Wayland все още е далеч от своя стабилен статус.

От Canonical, в лицето на Will Cookie изтъкват и други причини като по-добра поддръжка за отдалечен достъп и по-добра поддръжка при споделяне на екран при приложения като Skype и Google Hangout, които все още работят по-добре при X.Org, а също така и при евентуални проблеми със сривания засега GNOME се възстановява по-добре при X.Org, отколкото при Wayland.

По всичките тези проблеми се работи усилено, за да могат те да бъдат отстранени възможно най-бързо, но това очевидно няма да се случи до излизането на Ubuntu 18.04 „Bionic Beaver“ LTS през април тази година и разработчиците са взели решение да играят на сигурно.

Wayland обаче ще се завърне още през октомври тази година със следващото издание след LTS версията Ubuntu 18.10 и отново ще е по подразбиране.

Повече информация можете да получите от официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе първото издание на Ubuntu Cinnamon