Ubuntu 18.04 вече е наличен за сваляне от Microsoft Store

0
910
Ubuntu 18.04 вече е наличен за сваляне от Microsoft Store

Малко след официалното си излизане, Linux дистрибуцията Ubuntu 18.04 вече е налична и в магазина на Майкрософт. Наличието на Linux дистрибуции в Microsoft Store под формата на приложения е възможно благодарение на проекта WSL или Windows Subsystem for Linux, която система позволява използването на различни Linux приложения и дори цели дистрибуции при Windows 10. Първата стъпка беше появата на Ubuntu Bash с идването на Anniversary Update през 2016-та година, което стана благодарение на сътрудничеството между Майкрософт и Canonical.

Ubuntu 18.04 е второто издание, което е налично в магазина на Майкрософт, а първото беше Ubuntu 16.04. С излизането на новата версия обаче старата няма да бъде премахната от магазина и двете версии ще се предлагат едновременно. Това ще продължи дотогава, докато 16.04 получава официална поддръжка от Canonical, а потребителите имат възможност да инсталират и двете версии заедно.

Tara Raj обяснява в блог пост, че Ubuntu приложението е налично благодарение на Canonical, с които Майкрософт си партнират, за да могат да предоставят нови версии, които да бъдат тествани при WSL. Разбира се, наличността на двете издания ще бъдат съобразени със срока на поддръжка, който предлагат от Canonical.

Тук е важно да отбележим, че в Ubuntu 18.04 при Windows 10 вече е добавена и поддръжка за ARM устройства и потребителите с такава архитектура също ще могат да се възползват от предимствата на WSL. ARM версията на WSL е специално разработена за устройства със Qualcomm Snapdragon процесори.Трябва да имат предвид, че Windows 10 версиите, при които е активиран S режимът, не могат да инсталират Ubuntu 18/04.

Прочетете още:  Windows 10 отново се изложи, този път пред 120 000 души (видео)
0/5 (0 Reviews)