Ubuntu 19.10 е тук. Вижте какво ново

0
278
Ubuntu 19.10

От Canonical представиха поредното издание на Linux дистрибуцията Ubuntu 19.10, която идва с множество подобрения и промени.

След дълги месеци на разработка от Canonical представиха Ubuntu 19.10 „Eoan Ermine“. От компанията подчертават, че Ubuntu 19.10 се фокусира върху бързо развиващите се сфери като изкуствен интелект, M-learning, edge computing и пр. Изпълнителният директор на Canonical Mark Shuttleworth казва, че ще продължат да предоставят силна подкрепа на обществото около Ubuntu.

Сред големите промени при Ubuntu 19.10 е поддръжката за файловата система ZFS, която бързо набира популярност сред ентусиастите. Нейните функции като снапшоти, по-добра компресия на данни, автоматично поправяне, copy-on-write и пр., я правят предпочитана от много потребители, които най-сетне ще могат да я използват при новото издание на Ubuntu.

Ubuntu 19.10 идва и с Linux Kernel 5.3, което осигурява поддръжка за AMD Radeon RX 5000 „Navi“ видео картите. Друга голяма промяна на фронта на видео картите е предварително включените затворени драйвъри на NVIDIA, които потребителите вече няма да е необходимо да инсталират сами.

Ubuntu 19.10Топло приветствана функция ще бъде и по-бързото стартиране благодарение на използването на LZ4 компресия на ядрото. Изборът на LZ4 компресия за kernel image и initramfs е направен след много внимателно изследване и изпробване на различните налични опции.

От Canonical твърдят, че дори и най-бавните механични хард дискове ще видят подобрение при стартирането, което зависи от няколко фактора като скоростта на зареждане на образа от буут устройството, от процесора, от скоростта на RAM паметта и кеша, с която те декомпресират и от типа компресия, която се използва.

За разработчиците също е помислено в лицето на Kubeflow като добавка за MicroK8s. Това ще помогне за подобряването на AI/ML, позволявайки на разработчиците да настройт своите модели за минути. Също така различни приставки могат да бъдат инсталирани с повишена сигурност със само една команда.

Прочетете още:  System76 започват премахването на Intel Management Engine (ME)

От Canonical твърдят, че Ubuntu 19.10 ще работи добре дори и на по-стар хардуер, благодарение на подобренията, извършени при GNOME 3.34 и определят новото издание като най-бързото до момента.

Потребителите ще могат да избират между официално поддържаните Yaru тъмна и светла теми. Извършени са и редица подобрения във визуално отношение в сферата на потребителския интерфейс.

Най-новото ISO с Ubuntu 19.10 „Eoan Ermine“ можете да свалите от официалната страница на Canonical, но имайте предвид, че до публикуването на материала линковете все още не бяха актуализирани.

5/5 (1 Review)