Ubuntu 19.10 идва с експериментална ZFS поддръжка

0
72
Ubuntu 19.10

Следващата версия на Linux дистрибуцията Ubuntu 19.10 идва с експериментална ZFS поддръжка за всички дялове, включително и за руут дяла.

От Canonical отдавна предоставят ZFS в Ubuntu, още от версия 15.10 под формата на файлово-базиран ZFS pool, а след това беше предоставен и FS контейнер при версия 16.04, който беше препоръчан за бърза и надеждна работа с LXD.

Сега компанията съобщава за добавяне на поддръжка за инсталация на операционната система върху ZFS при Ubuntu 19.10. Поддръжката ще е експериментална и за нейното имплементиране е използван проектът ZFS on Linux. Това е възможно след добавянето на ZFS on Linux като модул към ядрото при Ubuntu 16.04.

ZFS поддръжката при Ubuntu 19.10 ще бъде обновена до версия 0.8.1, а в инсталатора на операционната система ще бъде добавена опция за използването на ZFS за всички дялове, включително и системиня/root дял.

За тази цел ще бъдат направени необходимите промени и при Linux буутлоудъра GRUB, включително и ще бъде добавена опция в GRUB менюто за възстановяване на системата от ZFS снапшоти.

За управлението на ZFS се разработва нов zsys демон, който позволява стартирането паралелно на няколко ZFS системи на една и съща машина. Демонът автоматизира създаването на ZFS снапшотите и управлява разделянето на данните от потребителската сесия от данните на системата.

Идеята на снапшотите е, че при проблем потребителите много лесно могат да възстановят системата до работещо състояние от някой от вече създадените снапшоти. Например при възникване на проблеми при инсталиране на актуализации потребителят ще може много бързо да се върне до предишното стабилно състояние.

Прочетете още:  Излезе Radeon Software 18.40 за Linux

Системата за снапшоти при ZFS също така ще може да бъде използвана и за архивиране на потребителски данни.

От Canonical съобщават, че с добавянето на ZFS поддръжка при Ubuntu на потребителите ще бъдат дадени всички ползи от ZFS, а имплементацията ще бъде поднесена посредством лесен интерфейс и автоматични операции, но оставяйки гъвкавостта, от която ще могат да се възползват и напредналите потребители.

5/5 (1 Review)