Ubuntu 19.10 ще стартира по-бързо с използването на LZ4 компресия

0
236
Ubuntu

Следващото издание на Linux дистрибуцията Ubuntu 19.10 ще стартира по-бързо благодарение на LZ4 компресия.

Разработчиците от Canonical се опитват по всякакъв начин да подобрят Linux дистрибуцията Ubuntu и да предоставят на потребителите възможно най-доброто преживяване.

В опит да продължат тази традиция в следващото издание на Ubuntu 19.10 Eoan Ermine ще се използва LZ4 компресия, която ще осигури по-бързо стартиране. Изборът на LZ4 компресия за kernel image и initramfs е направен след внимателно проучване и изпробване на различните налични опции.

От Canonical твърдят, че дори и най-бавните механични хард дискове ще видят подобрение при стартирането, което зависи от няколко фактора като скоростта на зареждане на образа от буут устройството, от процесора, от скоростта на паметта и кеша, с която те декомпресират и от типа компресия, която се използва.

Най-високото ниво на компресия отнема и най-много време за декомпресия поради сложността на използвания компресиращ алгоритъм. От Canonical са направили няколко експеримента с използването на различни x86 конфигурации и посредством x86 TSC (Time Stamp Counter) са измервали времето за зареждането на ядрото и времето за декомпресиране при 6 различни типа компресия.

Сред изпробваните формати BZIP2, GZIP, LZ4, LZMA, LZMO и XZ се е оказало, че BZIP2, LZMA и XZ се декомпресират най-бавно и са отпаднали от по-нататъшните тестове. Що се отнася до размера на компресираното ядро, то GZIP предоставя най-малък размер на ядрото, следван от LZO, който дава около 16% по-голям размер, а след това се нарежда LZ4, давайки около 25% по-голям размер.

Що се отнася до времената за декомпресиране от тестовете е станало ясно, че LZ4 е 7 пъти по-бърз от GZIP, а LZO е около 1.25 пъти по-бърз от GZIP при x86. В абсолютни стойности специалистите са получили следните резултати:

  • Лаптоп Lenovo x220 с 5400 RPM HDD – LZ4 с ниво на компресия best, 0.24 секунди, по-бърз от GZIP с общо време от 1.57 секунди.
  • Лаптоп Lenovo x220 със SSD – LZ4 с ниво на компресия best, 0.29 секунди, по-бърз от GZIP с общо време от 0.87 секунди.
  • Десктоп компютър с Xeon с 8 нишки и 7200 RPM HDD – LZ4 с ниво на компресия best, 0.05 секунди, по-бърз от GZIP с общо време от 0.32 секунди.
  • Виртуална машина на десктоп компютър с Xeon с 8 нишки и SSD RAID ZFD – LZ4 с ниво на компресия best, 0.05 секунди, по-бърз от GZIP с общо време от 0.24 секунди.
Прочетете още:  Wine вече е с пълна поддръжка на PulseAudio

Както показват и резултатите, дори и с най-бавните механични хард дискове в комбинация със слаб процесор, по-дългите времена за зареждане са компенсирани от по-бързите времена за декомпресия. Когато хард дискът стане по-бърз, разликите между различните формати GZIP, LZ4 и LZO се намалява значително и времената за декомпресия стават доминиращият фактор, което определя и избора за LZ4 компресия.

Спрямо получените резултати специалистите от Canonical са решили, че Ubuntu 19.10 Eoan Ermine ще използва по подразбиране LZ4 компресия за архитектурите x86, ppc64el и s390, а също така и за initramfs.

Повече детайли относно начинанието можете да получите тук.

5/5 (1 Review)