Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa ще използва Linux Kernel 5.4

0
136
Ubuntu

Ubuntu 20.04 Focal Fossa LTS ще използва Linux Kernel 5.4 въпреки намеренията за версия 5.5.

Въпреки намеренията на разработчиците от Canonical, изглежда следващото издание на Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa ще използва Linux Kernel 5.4 вместо версия 5.5, която вече е налична за потребителите на някои Linux дистрибуции.

Причината е, че Linux Kernel 5.4 е LTS издание с удължена поддръжка и предвид този факт ще получава актуализации по-дълго време чак до края на 2021-а година, което е много добре и за LTS издание като Ubuntu 20.04.

Ако се избере версия 5.5, от Canonical ще трябва сами да поддържат тази версия на ядрото след като приключи нейната официална поддръжка и да осигуряват кръпки по сигурността.

За съжаление потребителите на Ubuntu 20.04 ще пропуснат много новости, които се предлагат при Linux Kernel 5.5, особено при хардуерната поддръжка и при драйвърния пакет с отворен код Mesa.

Ядрото лесно може да се промени към по-нова версия, но това не е опция за софтуер като ROCm например, който работи само на LTS версиите на Ubuntu и не може да бъде инсталиран, ако сте ъпгрейднали до друга версия на ядрото ръчно.

За потребителите, които се притесняват за поддръжката за VPN услугата WireGuard, която беше официално имплементирана при Linux Kernel 5.6, то тя е бекпортната към Ubuntu 20.04 и място за притеснения няма.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Излезе Linux дистрибуцията Netrunner Rolling 2018.08
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments