Ubuntu 20.04 LTS излезе официално. Наличен е за сваляне

0
344
Ubuntu 20.04 Focal Fossa

Ubuntu 20.04 LTS излезе официално с множество нови функции и подобрения. Наличен е за сваляне.

Новата версия на известната Linux дистрибуция Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“ LTS беше обявена официално и вече е налична за сваляне от потребителите.

Новото издание е резултат от половингодишна тежка работа на разработчиците от Canonical, за да предоставят на потребителите възможно най-безпроблемното издание, имайки предвид, че то е с удължена поддръжка. В Ubuntu 20.04 LTS са имплементирани и много новости от света на отворения код.

Първата дума от кодовото наименование Focal означава централна точка или нещо много важно, докато Fossa е хищна котка от острова Мадагаскар, която дори присъства и в едноименния анимационен филм.

Както вече споменахме, Ubuntu 20.04 е LTS издание с удължена поддръжка и е наследник на Ubuntu 18.04, което издание ще се поддържа до 2023-а година. В същото време Ubuntu 20.04 ще се поддържа до 2025-а година, с възможност за удължаване на поддръжката до 10 години за корпоративни клиенти посредством програмата „extended maintenance release“ (ESM).

Ubuntu 20.04 LTS идва с Linux Kernel 5.4, не използва Wayland по подразбиране, при сървър версията е премахнат класическият Debian инсталатор и вече се използва Subiquity, премахнати са Python 2 и Qt4, премахнато е приложението Amazon Web App, което предизвикваше много противоречия през годините.

Въпреки по-старата версия на Linux ядрото в Ubuntu 20.04 LTS все пак е имплементирана WireGuard поддръжка, добавена е тема в светъл и тъмен вариант, като част от инициативата flicker free буут при стартиране на вашата машина вече се запазва OEM логото, GameMode инструментът за повишаване на бързодействието при играене на игри на Feral Interactive е включен по подразбиране.

Прочетете още:  Излезе Linux дистрибуцията Devuan ASCII 2.1
Ubuntu 20.04 LTS Focal Fossa Wallpaper
Новият тапет, който се използва по подразбиране при Ubuntu 20.04 LTS.

Обновени са множество пакети като Python 3.8.2, glibc 2.31, perl 5.30, OpenJDK 11, php 7.4, golang 1.13, GNOME 3.36 и др., подобрени са времената за стартиране на системата, добавен е чисто нов лок скрийн, добавен е нов тапет по подразбиране, който е концептуално свързан с новото издание, вече е по-лесно да включите фракталното скалиране.

Подобрено е управлението на програмните папки при Applications екрана, екранът за вписване получава подобрен дизайн, подобрена е поддръжката за инсталиране при ZFS файловата система, подобрено е бързодействието на графичната среда GNOME Shell, Ubuntu Software отново е тук и използва за база GNOME Software, но в Ubuntu 20.04 LTS вече идва под формата на Snap приложение и още.

Новата версия 20.04 е налична за всички варианти на Ubuntu – Kubuntu, Lubuntu, Ubuntu Budgie, Ubuntu Kylin, Ubuntu MATE, Ubuntu Studio и Xubuntu, които обаче ще бъдат поддържани за срок от 3 години.

Можете да свалите официалния образ на Ubuntu 20.04 LTS от releases.ubuntu.com.

5/5 (2 Reviews)