Ubuntu 20.04 LTS може да използва Apple AirScan за по-добра поддръжка за скенери

0
163
Ubuntu

Следващото LTS издание на Linux дистрибуцията Ubuntu 20.04 може да използва Apple AirScan за да се осигури по-добра поддръжка за скенери.

Изглежда, че предстоящото да излезе през пролетта на тази година LTS издание на Ubuntu 20.04 Focal Fossa на Canonical може да има значително подобрена поддръжка на скенери благодарение на Apple AirScan.

Мениджърът на OpenPrinting Тим Кампетер, който работи на договорни отношения към Canonical в помощ за поддръжката за принтерите и скенерите съобщава, че работи върху добавянето на Apple AirScan поддръжка, което ще направи използването на скенери без нуждата от драйвъри, което автоматично ще предостави поддръжка за повечето мултифункционални устройства.

За бездрайвърно (или бездрайвърно-базирано?) сканиране пробвах нови SANE бекенди („airscan“ and „escl“) за сканиране с мултифункционални устройства, които използват Apple AirPrint, а също така и Apple AirScan. “, казва Кампетер.

Той обяснява още, че е направил много тестове и дебъг на бекендите и неговото устройство HP DeskJet 2540 работи безпроблемно и казва, че това ще даде възможност за използването на сканиращите възможности при повечето принтер/скенер мултифункционални устройства, а също така ще позволи и USB сканиране посредством ippusbxd.

AirScan е сродна на AirPrint технология на Apple, която позволява бездрайвърно принтиране от различни Apple устройства. Производителите на мултифункционални принтиращи и сканиращи устройства, които добавят поддръжка за AirPrint също така добавят и поддръжка за AirScan, без да са устройства на Apple, което ще се използва в случая при разработването на бекенда, за да се осигури и поддръжка при Linux благодарение на новите SANE (Scanner Access Now Easy) бекенди.

SANE-airscan бекендът представлява независим AirScan драйвър за Linux SANE интерфейса, за който разработчикът казва, че би трябвало да работи с всеки скенер, поддържащ eSCL протокола, познат още като AirScan или AirPrint scanning. Той е изпробвал бекенда на неговото устройство Kyocera ECOSYS M2040dn и очаква обратна връзка от други потребители за това как SANE-airscan работи и при други устройства.

Прочетете още:  YouTube промени логото си (видео)

От Apple имат списък с поддържани устройства, които би трябвало да работят и със SANE-airscan, но трябва да се има предвид, че в списъка освен скенери и MFP (Multi-Function Printers) устройства фигурират и обикновени принтери, които не трябва да се вземат предвид.

SANE-escl бекендът е подобен проект, който поддържа eSCL протокола за AirScan/eSCL мултифункционални устройства. Този протокол представлява XML върху HTTP, разработен и създаден от Hewlett Packard. SANE-escl бекендът се разработва от едва четири месеца и засега е пробван успешно на устройствата BROTHER MFC-J890DW, CANON TS3150, CANON iR-ADV C3520i, EPSON ET-4750, EPSON ET-3750, EPSON XP-335, HP ENVY 4500 и XEROX VERSALINK C7020.

Поддръжката за бездрайвърно AirPrint сканиране при Ubuntu беше пусната официално при версия 17.04, като първите тестове бяха извършени още през 2011-а година при версиите 11.04 и 11.10. Сега надеждите на Тим Кампетер са за значително подобряване на тази поддръжка с използването на двата нови бекенда SANE-airscan и SANE-escl.

Ако тестовете продължават да дават добри резултати, то подобренията могат да намерят място още при Ubuntu 20.04 Focal Fossa, която очакваме на 23-и април 2020-а година.

5/5 (1 Review)