Ubuntu 20.10 идва с още повече ZFS подобрения

0
89
Ubuntu

Разработчиците готвят още повече ZFS подобрения при Ubuntu 20.10 Groovy Gorilla.

След като Ubuntu 20.04 LTS излезе преди две седмици, разработчиците веднага се фокусираха към следващото издание Ubuntu 20.10 „Groovy Gorilla“, където ще имат повече свобода да правят по-драстични промени, имайки предвид, че изданието не е LTS и ще е с поддръжка само от 9 месеца.

Както винаги ще има подобрения навсякъде и по най-различни компоненти, като подобряването на ZFS също върви в положителна посока. ZFS поддръжката за root дяла беше добавена експериментално при Ubuntu 19.10 за Ubiquity инсталатора, като в 20.04 тя все още не е включена по подразбиране, но различните подобрения като автоматизирани ZFS APT снапшоти и поддръжката за GRUB продължават с пълна пара.

Изглежда, че от Canonical ще обърнат още повече внимание на ZFS, който ще продължи да бъде в центъра на събитята и ще бъде допълнително подобряван. Разработчикът Jean Baptiste Lallement съобщава, че е започнал ZFS криптирането, а от дискусията разбираме, че ще бъдат организирани различни срещи между членовете на екипите, в които ще се обсъждат различни подобрения.

Може би при Ubuntu 20.10 ще бъде възможно пълното криптиране на диск при ZFS, както това се случва в момента с LVM криптирането, което е особено полезен инструмент, който се използва лесно, вграден е в редица инсталатори и дава на потребителите изключително висока сигурност. Остава да видим какъв ще е резултатът от срещите и усилията на разработчиците от Canonical.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  От Mozilla добавят Side View и Colors експерименти във Firefox (видео)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments