Ubuntu бъг показва медийните ви файлове на други без вашето знание

0
98
Ubuntu 19.10

Беше открит бъг при Ubuntu, при който вашите медийни файлове биват показвани на трети лица без вашето знание.

Ако сте инсталирали нова версия на Ubuntu наскоро, то е твърде възможно да станете жертва на бъг, при който медийните ви файлове се виждат от всички във вътрешната мрежа, при това без вашето знание.

Функцията Settings->Sharing->Media позволява на потребителите да изпращат по лесен начин мултимедийни файлове по локалната мрежа. Това може да са снимки, видеа, музика и пр.

Както се оказва обаче, при най-новата стабилна версия на Ubuntu 19.10 има проблем с използването на функцията. Потребителите, които не използват GNOME Shell са забелязали, че опцията за споделяне на медия се включва автоматично при стартиране на операционната система без да уведоми потребителите и работи във фонов режим.

Това позволява на трети лица от същата локална мрежа да получат достъп до мултимедийните файлове на потребителя, при това без неговото знание. Един от засегнатите потребители споделя:

Току-що мой колега ме предупреди, че всички мои снимки и видео файлове са налични и видими за цялата компания“.

Има предположения, че този бъг е провокиран от настройка, която пита systemd да включи или да изключи медийното споделяне по мрежата.

Към момента няма официална поправка, но разработчиците работят по проблема и такава ще бъде публикувана в най-скоро време, както обикновено се случва при Linux.

Като временно решение можете да изключите опцията за Media Sharing, а ако искате да играете на сигурно, можете да ънинсталирате пакета Rygel, чиито Rygel медиен сървър се използва за основа на функцията за медийно споделяне.

Прочетете още:  Google искат Stadia да работи и на iOS

Потребителите, които използват GNOME Shell не са засегнати.

5/5 (1 Review)