Ubuntu Linux може да промени модела на изданията си

0
37
Ubuntu

Едно от предимствата на отворения код е, че различни хора, които участват в разработването му, а и не само, могат да предлагат различни идеи и ако тези идеи бъдат приети от голяма част от общността, те могат да се превърнат в реалност. Поради проблеми в модела на издаване и тестване на Linux дистрибузията Ubuntu, разработчикът Simon Quigley има предложение, което може да промени начина на издаване на тази дистрибуция.

Конкретно Quigley предлага да бъдат премахнати алфа и бета 1 стадиите изцяло и да бъдат заменени от седмица за тестване, в която потребителите ще получават възможно най-новите ISO образи. Причината за това е последният цикъл на разработка на Ubuntu, където заради усложнения със Spectre и Meltdown, както и заради други проблеми, бяха пропуснати първите два алфа стадия. При Lubuntu пък беше пропусната първата бета, поради бъг, който е останал незабелязан, а причината е в недостатъчното тестване на изданието.

Той отбелязва още, че по принцип алфа 1 образите са обвързани с конкретни срокове и се спускат като „безопасни за инсталиране за тестове“, но това не винаги е така. Именно поради определените срокове не се осигурява достатъчно тестване на изданията, които се предлагат с различни бъгове, а е можело да бъдат изчистени.

Поради тази причина Quigley предлага да бъдат премахнати алфа и бета 1 стадиите и да бъдат заменени от месечна „тестова седмица“ от вторник до четвъртък. През тази седмица потребителите ще могат да тестват актуалните издания и да откриват различни проблеми, съобщавайки ги на разработчиците. В този модел на издаване няма да участват принципите, които са се използвали досега и няма да има замразяване на архива в определен стадий на разработка, нито стари ISO образи.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.29.91

При този модел ще се тестват всички продукти, както на Canonical, така и на общността, които се очаква да се появят във финалното издание. По този начин се цели изчистването на проблемите в ранен етап и ще се поощри взаимодействието между хората, Canonical и всеки друг, който участва в процеса. Това от своя страна ще помогне да се разбере какво работи и какво не за конкретния етап от цикъла на разработка и ще помогне за изясняването на плановете за по-нататъшните етапи за разработка.

Quigley вече е обсъдил това предложение с разработчиците на Ubuntu MATE, Xubuntu, Kubuntu и Ubuntu Budgie.

0/5 (0 Reviews)