Ubuntu Linux вече е в Windows Store

0
58
Ubuntu Linux вече е в Windows Store


Съвместната работа между Майкрософт и Canonical – създателите на GNU/Linux дистрибуцията Ubuntu, стигна нова връхна точка – Ubuntu вече е в Windows Store.

След като с идването на Windows 10 Anniversary Update за пръв път се появи Ubuntu Bash, който работи благодарение на Windows Subsystem for Linux (WSL), от Майкрософт продължават с усилята за предоставяне на по-лесен процес за използването им.

По-рано разработчиците трябваше ръчно да свалят различните бинарни файлове от сървърите на Canonical, като преди това трябваше да са активирали Developer Mode, което изискване отпадна преди месец.

Разглеждана като отделна система, Ubuntu on Windows дава достъп на потребителите до терминала в Ubuntu и различни други приложения за команден ред като git, apt, bash, ssh и пр. Текущата версия е Ubuntu 16.04 и засега все още няма графична среда.

За да имат графична среда потребителите все още ще трябва да инсталират Ubuntu във виртуална машина като VMware или Virtualbox.

Както ви съобщихме по-рано, от Майкрософт вече работят с разработчиците на Linux дистрибуциите openSUSE и Fedora, за да могат и тези дистрибуции да се появят в Windows Store и да се предлагат за WSL, като openSUSE Leap 42 и SUSE Linux Enterprise Server вече са налични в магазина на Майкрософт.

Можете да свалите Ubuntu Linux от Windows Store от тук.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Новите APU на AMD комбинират Ryzen Pro процесор с Vega видео