Ubuntu подготвят актуализации за Spectre с IBRS/IBPB

0
53
Ubuntu

Canonical пуснаха кръпки, с актуализирани ядра за Ubuntu 14.04 LTS, 16.04 LTS и 17.10 срещу Spectre в предварителното хранилище. В кръпките са добавени IBRS (Indirect Branch Predictor Barrier) и IBPB (Indirect Branch Restricted Speculation), което засега е начинът за справяне на Ubuntu с Вариант 1 (Bounds Check Bypass) и вариант 2 (Branch Target Injection).

В същото време екипът от разработчици преглежда и възможностите за използването на кръпката Retpoline, която беше създадена преди няколко дни от Google и за която те твърдят, че не причинява деградация в производитерността. За да може обаче тя да се приложи напълно, се изискват промени, които все още не са имплементирани и засега ще се използват IBRS и IBPB.

От своя страна Intel вече пуснаха актуализирани процесорни микрокодове, които от Canonical имплементираха при Ubuntu 14.04 LTS с Linux Kernel 3.13, Ubuntu 16.04 LTS с Linux Kernel 4.4 и Ubuntu 17.10 с Linux Kernel 4.13. От AMD също публикуваха своите актуализирани микрокодове, но не все още предстои да се появят при Ubuntu.

Актуализациите с обновени Linux ядра срещу Spectre ще са налични официално за всички потребители следващата седмица на 22-и януари.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Ubuntu получава по-гладко видео възпроизвеждане в Chromium с VA-API хардуерно ускорение
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments