Ubuntu Server 20.04 LTS няма да използва стария Debian инсталатор

0
87
Ubuntu

При Ubuntu Server 20.04 LTS спира да се използва класическият Debian инсталатор.

Разработчиците на Ubuntu Server 20.04 LTS обявиха плановете си за премахаването на класическия Debian инсталатор при Ubuntu Server 20.04 LTS и да го заменят със Subiquity. Този инсталатор се предлага като опция за инсталиране още от Ubuntu Server 17.10.

Сега обаче старият инсталатор ще бъде премахнат, а усилията на разработчиците за подобряване ще са насочени само и единствено към Subiquity, обяснява Michael Hudson Doyle. Това, разбира се, ще добави и нови функции, както може да се очаква.

Когато беше пуснат в началото при Ubuntu Server 17.10, Subiquity беше в много суров вид и не предлагаше големи възможности. С течение на годините обаче той беше подобряван постоянно, за да се стигне до момента, когато той вече е в състояние да бъде единственият и основен инсталатор на най-известната сървърна операционна система в света.

Subiquity при Ubuntu Server 20.04 LTS ще предлага SSH достъп до сесията на инсталатора, auto-install поддръжка за автоматизирани инсталации, поддръжка за дялови таблици VTOC, които се използват от DASD дисковете при IBM s390x, опция за resilient инсталация със съветник.

Подобрена е поддръжката за RAID и LVM, включително и криптиран LVM, налична е поддръжка за arm64, ppc64el, и s390x, вече е възможно превключването към шел с цел дебъгинг, добавена е Netboot поддръжка, интегрирана е система за съобщаване на грешки, добавена е поддръжка за офлайн инсталации и още.

Засега в Subiquity липсват някои функции, които се предлагат при стария Debian инсталатор, но разработчиците са преценили, че те не са от толкова важно значение, че да блокират излизането на Ubuntu Server 20.04 LTS и без тях.

Прочетете още:  Ново изтичане на данни от Facebook - засегнати са поне 120 милиона потребители

Това са поддръжка за OEM сървър конфигурации, поддръжка за зареждане на iSCSI дискове и recovery режим, който обаче е частично заместен от възможността за използване на шел.

Повече можете да научите от discourse.ubuntu.com.

0/5 (0 Reviews)