Ubuntu сменя LightDM с GDM

0
43
Ubuntu


Екипът на Ubuntu предприема ход по смяната на дисплей мениджъра по подразбиране при версиите 17.10 и 18.04 LTS като сегашният мениджър LightDM се заменя с GDM.

С приемането на GNOME Shell за десктоп графична среда по подразбиране при Ubuntu 17.10, не закъсняват и други промени, свързани с GNU/Linux дистрибуцията.

Изглежда, че по този въпрос вече е постигнато съгласие и окончателно в Ubuntu 17.10 по подразбиране ще се използва GDM (GNOME Display Manager), който замества LightDM.

„Опитахме се да подкараме GNOME Shell с LightDM, като GNOME Shell беше използван за LightDM Greeter. Изглежда, че това е възможно, но е много трудно да се преправи GNOME Shell, защото е много трудно да бъде премахнат GDM.

Вземайки предвид работата, която трябва да се свърши и рисковете, които ще се появят при модифицирането на GNOME, окончателното решение е да се използва GDM при 17.10 и 18.04 LTS,“ казва софтерният инженер от Ubuntu Robert Ancell.

GDM не се различава особено от LightDM и потребителите няма да видят големи разлики. Отново ще могат да избират различни сесии и най-вероятно Unity 7, както и достъп до медия контроли при заключен екран.

Има обаче една разлика и това е липсата на сесии за гости, защото GDM не ги поддържа. Такива обаче ще има при Linux Mint, които от версия 18.2 преминават на LightDM.

В същото време миналия месец екипът на Ubuntu закърпи уязвимост в LightDM, която излагаше файловете на потребителите на опасност при заключен екран и дори се наложи сесиите за гости да бъдат спрени по подразбиране.

Ancell обяснява, че потребителите с по-стари версии на Ubuntu няма да бъда изостване и ще получават поддръжка за LightDM, но това няма да включва нови функции, а само отстраняване на уязвимости и бъгове.

Прочетете още:  iOS 13.1 ще забавя iPhone умишлено
0/5 (0 Reviews)