Учени разбиха най-дългия криптиран RSA ключ

0
73
Учени разбиха най-дългия криптиран RSA ключ

Учени разбиха най-дългия криптиран RSA ключ след 35 милиона часа на компютърни изчисления.

Френски учени поставиха рекорд с най-дългия и сложен криптиран алгоритъм, разбиван към днешна дата. Ключът е с дължина от 240 символа, което е с 8 символа повече от миналия рекорд. Кракнатият RSA-240 ключ е с големина 795 бита и има 240 десетични числа.

За да може да бъде кракнат RSA ключът, учените са използвали мрежа от компютри, които предоставят приблизително около 35 милиона изчислителни часа. Компютрите, които са участвали в мрежата са били разположени в Германия, Франция и САЩ.

Изчисляването на дискретния алгоритъм се е оказало доста тежка задача и е отнело 27 милиона часа процесорно време, докато разбиването на RSA-240 ключа е отнело 8 милиона часа процесорно време, което прави общо 35 часа.

Това, което прави трудно разбиването на RSA-240 е фактът, че при този тип криптиране се използва генериране на ключ, който мултиплицира първичните номера заедно. Специалистите са доволни и изтъкват, че те подобряват рекорда, въпреки че са правили изчисления по нещо по-голямо от това, което е изчислявано при миналия рекорд.

Криптирането се е превърнало във важна част от нашето ежедневие и нашата сигурност. Специалистите постоянно трябва да са нащрек и да бъдат сигурни, че ключовете, които биват използвани са сигурни и не могат да бъдат разбити.

Разбиването на RSA-240 алгоритъма обаче не трябва да притеснява потребителите, защото този ключ, колкото и да е сложен, е далеч по-слаб от ключовете, които се използват за защита на данните при чатове и различни приложения, които са 2048-битови.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  BeagleBoard AI идва по подразбиране с Debian Linux