Учени създадоха непробиваема система за криптиране

0
245

Учени създадоха първата в света непробиваема система за криптиране.

Учени от университета Сейнт Ендрюз твърдят, че са създали система за криптиране, която е непробиваема. Системата е интересна с това, че запазва данните под формата на светлина.

Учените са създали чип, който генерира ключ за еднократна употреба, когато данните преминават през него. Информацията, която преминава се запазва под формата на светлина, като чипът използва пречупване и рефракцията на светлината, за да разбърка информацията.

Това, което прави системата много надеждна е фактът, че пречупването и рефракцията всеки път са уникални според типа информация, която се изпраща. По този начин се постига хардуерен еквивалент и реализация на One-time password механизма, която се използва днес при идентификацията на някои услуги.

Системата взема и доразработва принципа на Керхоф, при която за да попречи на трето лице да получи информация за ключа, който се обменя с потребителя, се използва вторият закон на термодинамиката и експоненциалната чувствителност на хаоса.

Новата технология експлоатира свързаните хаотично вълнови пакети, които биват разръбкани в нискоструващи CMOS-съвместими чипове, се обяснява в статия в списание Nature, наречена „Перфектна тайна криптография чрез миксиране на хаотични вълни в необратими времево вариращи силициеви чипове“.

Учени създадоха непробиваема система за криптиранеНовите специално разработени чипове могат да предоставят 0.1 Tbit различни ключове за всеки един милиметър дължина на входния канал. Андреа Ди Фалко от факултета по физика и астрономия към университета Сейнт Ендрюз обяснява, че това е все едно да свършете две чаши с конец и да разговаряте по тях, но когато обърнете чашите това ще заглуши сигнала, при това всеки път по различен начин.

Прочетете още:  Ето как можете да получите пълен достъп до банкомат (видео)

Тази нова система е абсолютно непробиваема“, казва Ди Фалко.

Новата система за непробиваемо криптиране обещава да реши проблема с кибер сигурността. Ако се имплементира правилно то тя би довела до революция в сигурността и да премахне опасността, която грози потребителите всекидневно.

0/5 (0 Reviews)