Учени създадоха устройство за безгласови команди с 92% точност на разпознаването (видео)

0
911

Много от нас са си мечтали в даден момент нещата да се случват дори без да кажем и една дума на глас или без да помръднем тялото си. Учените от MIT ни приближават доста близо до тази мечта с новото си изобретение за разпознаване на безгласови команди, като дори не е нужно да отваряме устата си.

Устройството е наречено AlterEgo и се слага зад ухото и на част от брадичката, за да може да разчита казваните безгласно команди. Потребителят трябва просто почти наум да изговори командата, за да може AlterEgo да я интерпетира и възприеме и да отговори. По този начин можете да накарате AlterEgo да ви каже колко е часът, да ви сметне общата сума от покупките за пазар и пр.

AlterEgo има вградени сензори, които разчитат нервно-мускулните сигнали, които биват предавани на изкуствения интелект на устройството и да ги свързва с конкретни думи. Учените са постигнали разпознаване от 92%, което е много добър резултат и това е само началото.

Устройството трябва да се калибрира за всеки човек поотделно, защото има разлики в начина, по който движим мускулите си. Това може да се възприеме като недостатък от някои хора, но все пак това е една изумителна технология, която ви позволява дори да играете шах без да помръднете пръста си или да отворите устата си.

Подобна технология би могла да е много полезна и при хора с увреден говор, които могат да местят лицевите и мускули и мускулите на брадичката и би се превърнала в незаменим техен помощник. Приложението на тази технология е безгранично и според нуждата може да се използва в шумни среди или в среди, където се изисква тишина и каквото още ни подскаже въображението.

Прочетете още:  Излезе NVIDIA Vulkan Beta 396.54.06. Идва с нови Vulkan разширения
0/5 (0 Reviews)