Unity 8 ще бъде неизползваема при Ubuntu 20.04 LTS поне година

0
126
Unity 8 ще бъде неизползваема при Ubuntu 20.04 LTS поне година

Графичната среда Unity 8 ще бъде неизползваема при Ubuntu 20.04 LTS поне година, въпреки че се работи по нея.

Както повечето потребители знаят от Canonical вече не разработват Linux графичната среда Unity считано от Ubuntu 18.04, а се използва модифицирана GNOME Shell тема, но от екипа на UBports работят както по Ubuntu Touch за мобилни телефони, така и по Unity 8.

Въпреки тяхната работа обаче Unity 8 изглежда няма да дойде скоро при следващото LTS издание на Ubuntu 20.04 Focal Fossa, което се очаква на 23-и април тази година. От вчерашен анонс на UBports разбираме, че може да мине поне година, докато Unity 8 е използваема при Ubuntu 20.04.

Те обясняват, че най-вероятно скоро ще има нещо за сваляне, но то няма да е използваемо. Към момента има да се свърши много работа по отношение на десктопа и поради тази причина очакванията на разработчиците са за нещо, което поне ще става за използване чак след около година.

Трябва обаче да се има предвид,че това не е обещание и този факт се подчертава. От UBports казват още, че работата е твърде специфична и много сложна и помощта на опитни разработчици би помогнала много на проекта, но предвид сложността на материята, намирането на подобни хора представлява голяма трудност.

Въпреки това към момента са затворени 58 бъга при Unity 8 с Mir, повечето от които много сериозни. В момента разработчиците решават дали да работят по нтеграцията или първо да се фокусират върху стабилността. Отстранен е и сериозен FP2 бъг, но в момента има три проблема, които блокират публикуването на RC издание.

Прочетете още:  Entroware пуснаха Zeus - мощен, компактен лаптоп, с Ubuntu

Също така се подчертава, че Mir не е заменен с Wayland каквито слухове се носят от известно време насам. В анонса се обяснява, че е заменен Mir протоколът с този на Wayland, което означава, че Wayland приложенията ще могат да се използват при Mir, но самият Mir не е премахван, просто неговият протокол.

Повече подробности относно прогреса на Unity 8 можете да научите тук.

0/5 (0 Reviews)