Unreal Engine 4 ще е първият, който ще поддържа Vulkan API (видео)

0
40
Излезе Unreal Engine 4.22 с експериментален Ray Tracing


От Epic Games днес откриха, че Unreal Engine ще е първият, който ще поддържа Vulkan API.

Беше представено и демонстрационно видео на Mobile World Congress 2016, но засега само за мобилна платформа.

Много компании бързат да осъществят поддръжка за Vulkan API, след като преди седмица излезе първата стабилна негова версия. Хардуерни производители като Intel, Nvidia и AMD очаквано бяха средпървите направили стъпки в тази посока, защото са част от групата разработчици Khronos Group, която стои зад проекта Vulkan.

Ако трябва да бъдем коректни, както вече съобщихме, първи за поддръжка на Vulkan съобщиха от Croteam и тяхната игра The Talos Principle, но Unreal Engine е първата голяма платформа, която прави това.

За разлика от OpenGL и DirectX Vulkan е API на ниско ниво и това позволява да е кросплатформен и да работи на различни устройства, като практически единственото ограничение е мощността на устройството. Точно от това се възползват от Epic Game и на Mobile World Congress 2016 направиха презентация на мобилно устройство на Samsung.

Разработчиците обясняват, че постиженията на мобилни платформи дамного големи и могат да се изобразят хиляди динамични обекти на екрана, динамични каскадни сенки в пълен екран, цветова аберация, темпорален антиалайъсинг, векторни полета, динамична светлинна рефракция и още.

Това са особено добри новини за потребителите на Linux защото точно както Vulkan и Unreal Engine е направен да може да работи на различни платформи, включвайки Linux и мобилните устройства. И въпреки че е още в съвсем начален стадий, Vulkan показва, че ще може да донесе всички обещани опции и висока производителност, които беше обещал.

Прочетете още:  Майкрософт плаща по $850, за да изоставите Apple

Vulkan е в пряка конкуренция с DirectX и фактът, че само седмица след излизането на официалната му версия голяма компания като Epic Games съобщи за поддръжка на подобна нова технология, е показателен знак за всички Linux потребители и обещание за много бъдещи проекти, които ще разширят гейм преживяванията за Linux.

0/5 (0 Reviews)