USB 4 ще осигури скорост от 40Gbps. Замества Thunderbolt 3

0
118
USB 4 ще осигури скорост от 40Gbps. Замества Thunderbolt 3

От USB Implementers Forum (USB-IF) анонсираха спецификациите на следващото поколение на USB интерфейса версия 4. Новият стандарт ще даде възможност за скорост на трансфера от 40Gbps, което е двойно увеличение спрямо предишната версия USB 3.2, която предоставяше скорост от 20Gbps.

Скоростите, които предлага USB 4 обаче едва ли ще изненадат някого, защото повечето хора вече са ги виждали при Thunderbolt 3 през последните три години. От Intel просто премахват таксите върху стандарта Thunderbolt 3 и всъщност USB 4 се явява ребрандирана версия на Thunderbolt 3, което означава, че за в бъдеще производителите ще ги обединят и вече ще виждаме само USB 4.

Освен скоростта на трансфер от 40Gbps USB 4 ще предостави поддръжка за външни видео карти, ще е способен да достави до 100W мощност, а също така може да управлява до два 4K дисплея по едно и също време. Разбира се, за да постигнат тези невероятни резултати, потребителите ще трябва да използват USB 4 кабели. Новият стандарт ще бъде създаван под формата на Type-C порт (не за Type A).

По финалните спецификации на новия стандарт работят над 50 компании, а официалното излизане на стандарта се очаква да се случи в средата на 2019-а година. Както обикновено, USB 4 ще бъде обратно съвместим с по-старите варианти USB 2.0, USB 3.0 и Thunderbolt 3.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Ubuntu 18.04 - инсталиране на актуализациите за ядрото без рестарт? Това вече е лесно