USB портовете могат да бъдат използвани за кражба на информация

0
58
USB портовете могат да бъдат използвани за кражба на информация


Учени са направили изследване, което е показало, че безобидният ви USB порт може да предава лична информация на зложелатели.

USB е интерфейсът, който се използва най-често за връзка на всякакви устройства, разпространени в различни форм фактори, но се оказва, че са предразположени към изтичане на информация.

Австралийските учени от Университета в Аделаида са тествали над 50 компютъра и USB хъбове и са стигнали до заключението, че в 90% от случаите има изтичане на информация към външно USB устройство.

„USB интерфейсът е създаден с презумпцията, че всичко, което е свързано е под контрола на потребителя и всичко е сигурно, но сега знаем, че случаят не е такъв“, казва доктор Yuval Yarom от Асоциацията на изследователите към Университета в Аделаида.

Досега се считаше, че информацията просто преминава от USB устройството към компютъра и е защитена от компрометирани устройства. Изледването обаче показва, че ако има компрометирано устройство, което е включено в друг USB порт на същото устройство или хъб, то може да бъде използвано за кражба на всякаква информация.

Престъпниците могат да се възползват от факта, че когато флашка бъде подхвърлена някъде, то тя в 75% от случаите бива включена в компютър и използвайки това човешко поведение, те могат да разпространяват вируси, малуер и да крадат лични данни.

Специалистите съветват потребителите да не включват случайни USB устройства в компютрите си, за да се предпазят от нежелано изтичане на информация.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  В Linux Kernel 5.1 може да се появи поддръжка за използването на Persistent Memory като системна RAM