Уязвимост в приложението Telegram показва IP адреси при обаждане, ако използвате Linux

0
29
Уязвимост в приложението Telegram показва IP адреси при обаждане

Telegram е приложение за съобщения и разговори, което според разработчиците предлага висока сигурност, която се осигурява от високо ниво на криптиране, доставя съобщенията по възможно най-бърз начин, с отворен код е и използва облачна инфраструктура, явявайки се пряк и силен конкурент на WhatsApp.

Специалистът по сигурността Dhiraj обаче е открил уязвимост в Telegram при използването на настройки по подразбиране, която позволява да се видят IP адресите при стартиране на P2P разговор. IP адресите се появяват в конзолния лог и могат да бъдат видени от всеки, който има достъп до машината – локален или отдалечен, обясняват от Bleeping Computer.

Този лог обаче не се създава при всяка операционна система. При стартиране на програми под Windows потребителят никъде не може да види изходен лог, където да провери за евентуални проблеми, което е особено полезно, докато при Linux това е напълно нормално, ако приложението бъде стартирано от конзола/терминал.

Уязвимост в приложението Telegram показва IP адреси при обаждане, ако използвате Linux 4

В частност, стартирането на Telegram също генерира лог, в който се виждат IP адресите при иницииране на разговор. Адресите, които се виждат са IP адресът на Telegram сървъра, на потребителя, който осъществява обаждането и IP адресът на потребителя, с когото се свързва.

Поради тази причина потребителите, които използват Telegram при Linux биват съветвани да спрат показването на IP адресите, която опция е изключена по подразбиране. Изключването може да стане във версии 1.3.17 beta и 1.4.0 и се осъществява от Settings->Private and Security->Voice Calls->Peer-to-Peer с цъкането на опцията Never или Nobody.

Избирайки тази опция връзката вече няма да се осъществява посредством P2P, а ще минава през сървърите на Telegram, което няма да показва IP адресите в конзолния лог, но потребителите ще усетят леко понижаване на качеството на звука.

Прочетете още:  DetoxCrypto: още един криптовирус, който използва манията по Pokemon GO
0/5 (0 Reviews)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments