В GNOME 3.32 премахват менютата на приложенията

0
36
GNOME спират Snap Plugin

Потребителите на GNOME отново могат да очакват голяма промяна в следващата версия на GNU/Linux графичната среда GNOME 3.32.

В блог пост разработчикът от GNOME Алън Дей съобщава, че считано от версия 3.32 се премахват менютата на стартираните приложения (application menus). Това са менютата, които се показват в панела на GNOME 3, съдържайки името и иконата на стартираното приложение.

Едната от главните причини за това решение е, че разработчиците на GNOME не харесват начина, по който работят тези менюта, въпреки вложените в тази посока усилия. Като друга причина се посочва, че твърде малко приложения от трети страни се възползват от тях и в повечето случаи те са празни.

Поради посочените причини разработчиците са решили да премахнат application menus напълно, въпреки че те присъстват в графичната среда още от излизането на GNOME 3.0. Първоначалната идея на тези менюта е била да предоставят опции като Preferences, About и Quit, а също така и да показват кое е фокусираното към текущия момент приложение, обяснява Дей.

За съжаление през годините разработчиците са забелязали, че менютата на приложенията не се представят добре и хората не ги използват. Често потребителите не разбират, че тези менюта са интерактивни или пък въобще не забелязват, че са там.

В резултат на това през март месец 2019-а година, когато се очаква излизането на GNOME 3.32, application menus ще бъдат премахнати от панела и ще бъдат преместени в меню, в прозореца на самото приложение.

Повече подробности можете да научите от блог поста на Алън Дей.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Linux 5.6.2 с поправен Intel IWLWIFI Wi-Fi драйвър