В Linux kernel 4.6 ще бъдат поправени проблемите с бързодействието при някои лаптопи

0
904
Излезе първото официално издание на FAudio за по-добър звук при Windows игрите


Днес бяха спуснати ъпдейтите относно температурите, които поправят проблема с тротлинга при някои процесори.

Ъпдейтите съдържат много важна поправка за някои по-нови модели на Lenovo, които кореспондират с този проблем.

Фиксовете ще бъдат бекпортнати и ще са налични и в стабилните издания на Linux kernel. Zhang Rui от Intel обяснява, че ъпдейтите оправят регресия относно проблема с тротлинга при някои процесори. Това се е получавало, защото в един момент започва да се обърква контролът по температурата след изпълнението на 81ad4276b505 и съобщава, че температурата е 0 градуса по Целзий, като термичната зона по този начин не може да зададе правилна стойност за охлаждане, което е бъг. Написан е пач за отстраняването на този бъг при тези проблемни машини на Lenovo.

Освен този бъг е поправен и този бъг при Red Hat, който се проявява при Intel Core I7 и дистрибуцията Fedora 23, където при ъпгрейд към ядро 4.4 се наблюдава намаляване на бързодействието на системата с цели 18%. Това се забелязва не само в тестове, но се усеща и реално. Това се получава, защото процесорът бива принуждаван да поддържа възможно най-ниските си стойности.

Проблемът не е обвързан само с конкретен модел лаптопи, а дори и между различни поколения със Sandy Bridge и по-нови. Други репорти за този проблем има тук, като се отнася за моделите на Lenovo ThinkPad X220 и X240.

Отделно от тези проблеми в Linux kernel 4.6 идва поддръжка за Skylake PCH за термичния драйвър на Intel PCH, Mediatek термичен драйвър и други поправки.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Подобряване на сигурността при при Linux Kernel 4.16: затяга се контролът на достъпа до /dev/mem/