В Ubuntu 20.04 LTS се премахва Amazon Web App

2
305
Ubuntu 20.04 LTS премахва Amazon Web App

При Ubuntu 20.04 LTS разработчиците от Canonical най-накрая премахват Amazon Web App.

Ако някога сте имали притеснения относно Amazon Web App при използването на Linux дистрибуцията Ubuntu, то това скоро ще приключи. При следващото издание с удължена поддръжка Ubuntu 20.04 „Focal Fossa“ приложението, предизвикало множество спорове и недоволство ще бъде премахнато.

Сега вече потребителите няма да се притесняват от афилиейтни резултати от търсенето в Dash от Amazon и предварително инсталираното приложение Amazon Web App, което беше въведено още през 2010-а година с излизането на Ubuntu 12.10.

Причината за премахването е неспиращото недоволство на потребителите срещу показването на реклами и продукти в търсенетов Dash. Освен тези проблеми потребителите през всичките тези години имаха и съмнения относно поверителността си, която според тях е била нарушавана.

Amazon Web App изпращаше към сървърите на Canonical информация за търсенията на потребителите, която да се използва впоследствие от трети страни, което предизвика масивно недоволство в общността. Поради тази причина още при Ubuntu 16.04 LTS събирането на тази информация беше спряно.

Въпреки това обаче приложението Amazon Web App оставаше инсталирано и много потребители продължаваха да изразяват недоволството си дори и от присъствието на иконата му в стартера.

Впоследствие, след като приложението беше спряно и никой него използваше, от Canonical решиха да го премахнат изцяло заедно с неговите зависимости. Това научаваме от скорошна актуализация при билдовете в разработка на Ubuntu 20.04 LTS. По този начин един от източниците на доходи за тази Linux дистрибуция беше премахнат окончателно.

Очевидните причини за премахването на Amazon Web App са огромното потребителско недоволство, а и фактът, че след спирането на приложението едва ли много потребители са го активирали ръчно, което е довело до момент, в който то се оказва напълно ненужно. Каквато и да е причината обаче е повече от сигурно, че Ubuntu потребителите ще са доволни от премахването на обвързаността с Amazon.

Прочетете още:  Майкрософт ще пуснат Edge уеб браузъра и за Linux
0/5 (0 Reviews)
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Майкрософт отдавна пипат кода на Убунту, така че вероятно следят потребителите по други, скрити за тях начини и не им дреме изобщо за амазон приложението.