В Windows 10 идват промени при антивирусните програми след оплакванията на Kaspersky

0
70
В Windows 10 идват промени при антивирусните програми след оплакванията на Kaspersky


От Майкрософт съобщиха, че с идването на Windows 10 Fall Creators Update ще има и промени относно антивирусните програми от трети лица, в съгласие с оплакванията от страна на Kaspersky.

След обвиненията от страна на Kaspersky за нелоялни практики и официално искане за разследване в Русия и ЕС, от Майкрософт въвеждат промени при Windows 10 Fall Creators Update и начина, по който операционната система ще третира антивирусните програми от трети страни.

Промените може би са провокирани от твърдата решимост на Евгений Касперски, след като той не спря само с подаването на оплакване и молба за разследване в Русия и Европейския съюз. Само преди два месеца той подаде оплакване срещу Майкрософт за злоупотреба с монопол и във Европейската комисия и Германската федерална служба по картелите.

Сега, с идването на Fall Creators Update, разработчиците на антивирусни програми вече ще имат възможност да проверят своите продукти за грешки предварително, преди излизането на всеки голям ъпдейт за Windows 10, но засега не е ясно точно колко дълъг ще е този срок.

Едно от обвиненията на Kaspersky беше и за това, че след като изтече платеният лиценз на антивирусна програма от трета страна, Windows Defender се самоактивира, замествайки антивирусния продукт, а съобщенията и предупрежденията за това са невидими и сложени на места, където потребителите не могат да ги намерят.

Често се случва така, че те дори и не разбират, че вече не използват антивирусния продукт, който са закупили и че използват вграденото решение на Майкрософт – Windows Defender.

От Майкрософт са направили отстъпка и в тази насока, като в Windows 10 Fall Creators Update антивирусните програми от трети страни ще получат възможност за свои собствени предупреждения и нотификации при изтичане на лиценза.

Прочетете още:  Кумулативният ъпдейт за Windows 10 KB4462919 разваля файловата асоциация

Като допълнение към тази промяна от компанията обещават, че при изтичане на лиценза няма да се използват кратки и незабележими уведомления, които потребителите лесно могат да пропуснат или да затворят по невнимание.

Вместо това ще има съобщения, които ще са забележими, ще бъдат настоятелни и ще стоят на екрана докато потребителят не заплати за нов лиценз за антивирусния продукт, който използва или докато не избере да използва Windows Defender.

0/5 (0 Reviews)