Valve официално ще поддържа Windows игри при Linux

0
968
Steam Linux

След като преди няколко дни ви съобщихме за предполагаемите планове на Valve да предоставят поддръжка за Windows игри при Linux, информацията беше потвърдена от самите тях официално. Valve остават най-големия радетел за гейминга при Linux и благодарение на техните усилия потребителите на тази операционна система вече се радват на хиляди нейтив заглавия.

Това обаче изглежда не е достатъчно и от Valve са решили да забързат процеса към преминаване към Linux на възможно най-голям брой потребители, откакто обявиха, че Windows 8 е катастрофа, респективно след това и Windows 10. Множество нейтив игри за Linux работят много по-добре отколкото на Windows и като единствената спирачка пред Linux гейминга се очертават навиците на производителите на игри да продължават да използват DirectX вместо модерния Vulkan API, който е доказано по-добър. Разбира се, навиците на потребителите, също имат огромно значение, отказвайки да заменят операционната си система с нещо, което е дори по-добро.

За да засилят още повече набраната инерция, Valve решиха да предоставят официална поддръжка на Windows игри при Linux посредством Steam Play, чрез проекта Proton, което означава, че потребителите ще могат с един клик да играят заглавията от официалния списък, без нуждата да се занимават да настройват Wine или DXVK. Разбира се, могат да се играят и заглавия, което не са официално поддържани, което е въпрос на една настройка в Steam Play, а шансът тези игри да работят безпроблемно е голям, въпреки че не фигурират в списъка. Това е така, защото просто физически е невъзможно в самото начало да се добавят всички заглавия, които работят добре.

Към момента официалният списък предлага следните заглавия:

Beat Saber
Bejeweled 2 Deluxe
Doki Doki Literature Club!
DOOM
DOOM II: Hell on Earth
DOOM VFR
Fallout Shelter
FATE
FINAL FANTASY VI
Geometry Dash
Google Earth VR
Into The Breach
Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2012
Magic: The Gathering – Duels of the Planeswalkers 2013
Mount & Blade
Mount & Blade: With Fire & Sword
NieR: Automata
PAYDAY: The Heist
QUAKE
S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Star Wars: Battlefront 2
Tekken 7
The Last Remnant
Tropico 4
Ultimate Doom
Warhammer® 40,000: Dawn of War® – Dark Crusade
Warhammer® 40,000: Dawn of War® – Soulstorm

За да постигнат поддържането на Windows игри при Linux, от Valve работят в тясно сътрудничество с разработчиците на Wine и doitsujin (Philip Rebohle) – разработчикът на DXVK, който дори е нает от компанията през февруари месец, но досега това беше пазено в тайна. Proton ще използва официално Wine, DXVK за преминаване от DirectX 11 към Vulkan и VKD3D за преминаване от DirectX 12 към Vulkan, OpenVR и Steamworks нейтив API бриджове, Wine esync за подобрено многонишково представяне, подобрена поддръжка за режим в пълен екран, подобрена поддръжка за игрови контролери, множество поправки за DirectX 9 и DirectX 11.

Прочетете още:  Превърнете вашия Pi Zero в портативен Linux компютър само за 10 долара (видео)

От екипа разработчици на Proton са направили множество модификации при Wine,които след това са намерили място и в официалните издания, така че потребителите на това приложение също са видели подобрения, които са се появили от благодарение на Valve. Също така се работи в тясно сътрудничество с разработчиците на графичния пакет от драйвъри с отворен код Mesa, с NVIDIA, Intel, AMD и Khronos Group.

От Valve подчертават, че окуражават всички разработчици на игри да използват Vulkan вместо DirectX, за да могат да предоставят на потребителите си възмогно най-добро представяне и съвместимост между различните платформи. Като добра новина за разработчиците на игри също така се очертава и фактът, че дори тяхна игра, която не е предвидена за Linux да намери място в списъка с поддържани игри, на тях няма да им се налага да предлагат техническа поддръжка. При проблеми играчите ще се обръщат към Steam и по този начин разработчиците, които не са предвидили Linux поддръжка, няма да бъдат занимавани по никакъв начин.

От Valve обещават за в бъдеще да добавят все повече игри към официалния списък от поддържани Windows заглавия за Linux, а предоставения към момента списък е повече от добър, имайки предвид, че услугата е все още в бета стадий на разработка. Със сигурност с течение на времето този списък ще стане огромен, а това ще донесе множество ползи за Linux гейминга като цяло.

Потребителската маса ще се разшири още повече и все повече производители на игри ще се видят принудени да предлагат и поддръжка за Linux, което, разбира се, е най-добрият вариант. Ако и вие откриете някое заглавие, което не фигурира в списъка, но въпреки това работи без проблеми с Proton, можете да съобщите в Steam, за да бъде добавено и то. Valve съобщават, че към момента нямат намерение да поддържат новата Steam Play функционалност при macOS.

Повече относно официалната поддръжка на Windows игри при Linux от Valve можете да получите от официалния анонс.

5/5 (1 Review)