Вашата антивирусна е отрова, махнете я сега, призовава бивш разработчик от Mozilla

0
30
Malware


Ако в момента използвате антивирусна, махнете я веднага. Ако сте решили да си закупите такава – недейте. Това призовава Robert O’Callahan бивш разработчик от Mozilla.

Robert O’Callahan определя антивирусните от трети страни като отрова за софтуерната екосистема. В блог пост той обяснява, че антивирусните продукти могат не само да повредят Windows безпричинно, но и да причинят същото и на различни програми.

„Производителите на антивирусни продукти са ужасни; не използвайте антивирусен софтуер, а ако използвате такъв го ънинсталирайте веднага (с изключение, ако използвате Windows и използвате тяхното антивирусно решение)“, казва O’Callahan.

Разработчикът обръща внимание на това, че антивирусните програми, с изключение на Windows Defender, повече пречат, отколкото помагат, като в същото време могат и да създадат допълнителни дупки в сигурността, които могат да бъдат използвани от кибер-престъпниците.

O’Callahan повтаря, че Windows Defender е добро антивирусно решение и че програмите от трети страни не следват своите стандарти и в края на краищата излагат на опасност своите потребители и техните данни.

„Антивирусните продукти тровят софтуерната екосистема заради техния инвазивен и лошо направен код, което създава големи трудности на разработчиците на браузъри и на други разработчици, като им пречат да подобрят продуктите си по отношение на сигурността“, казва още той.

Разработчикът обяснява как някои антивирусни програми блокират ъпдейти за Mozilla Firefox, когато от фондацията са имплементирали ASLR, за да предоставят по-висока сигурност на потребителите на този интернет браузър.

По този начин потребителите не могат повече да получават ъпдейти по сигурността, а от Mozilla нямат друга алтернатива, освен да работят в тясно сътрудничество с производителите на антивирусен софтуер, за да отстранят нередностите.

Прочетете още:  Файловите системи EXT4 и XFS получават подобрения при Linux Kernel 4.20

Това от своя страна е голям проблем, защото софтуерните разработчици губят излишно много време за отстраняване на проблемите, които причиняват антивирусните програми, вместо да работят по подобряване на продукта, както и за подобряването на неговата сигурност. Това често води до обвиняване на разработчиците и на продукта, върху който работят, вместо към главния проблем – антивирусната програма.

Антивирусният софтуер е глобално инсталиран и когато той счупи твой продукт, не можеш да кажеш на потребителите да си спрат антивирусната програма, защото за нещастие точно тогава може да се случи нещо и тогава ще отнесеш цялата вина. Вместо това трябва да работиш в тясно сътрудничество с главния виновник, а именно производителят на антивирусната програма, обяснява още O’Callahan.

„Ако твоят софтуер забие или се срине при стартиране, а причината за това е антивирусният софтуер, всички ще обвинят теб, а не антивирусната програма. И още по-лошо – ако тя направи продукта бавен и муден, отново всички ще обвинят теб, а не нея“, заключава Robert O’Callahan

0/5 (0 Reviews)